Iz Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici večeras je 30.000 građana krenulo u novu litiju nezadovoljni usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti koji predstavlja udar na Srpsku pravoslavnu crkvu i njenu imovinu.

Protojerej-stavrofor Gojko Perović (foto: Sputnik / Nebojša Popović) -

Rektor Cetinjske bogoslovije, protojerej-stavrofor Gojko Perović, koji je predovdio večerašnju litiju u Podgorici, istakao je da svetinje koje danas brani pravoslavni narod u Crnoj Gori nemaju zemaljsku vrijednost.

- Dužni smo da sačuvamo našim potomcima ono što su preci ostavili Crkvi, a ne zemaljskoj državi. Zato ispred ambasada ne nosimo zastave država. Samo Krst časni i lik Bogorodice može biti pravi barjak. Sve ostalo bi unijelo smutnju. Zato, čuvajući svetinje, čuvamo svoje prisustvo među civilizovanim narodima - naglasio je Perović.

On je rekao da vlasti ne razumiju ove litije, čije učesnike nazivaju neprijateljima države.

Svaki pametan vladar odvaja od svog blaga i stavlja na najviši vrh i najprostraniju poljanu, ambasadu Nebeskog carstva koje su zaštićene - istakao je Perović.

Vjernici su u litiji prošli pored zgrada Radio-televizije Crne Gore i Agencije za nacionalnu bezbjednost /ANB/, Ulicom Svetozara Markovića, Dalmatinskom, a potom se vratili do Hrama Hristovog vaskrsenja.

Sveštenik Nikola Pejović rekao je nakon večerašnje litije u Podgorici da ove skupove krasi vjera ljudska i podsjetio na riječi blaženopočivšeg patrijarha Pavla "budimo ljudi".

Litiji, kojoj je prisustvovao vladika južnoamerički Ruske pravoslavne crkve Jovan, prethodio je moleban u Hramu Hristovog Vaskrsenja.

Prema procjenama Mitropolije crnogorsko-primorske, litiji u Podgorici prisustvovalo je 30.000 građana, a u cijeloj Crnoj Gori večeras se bilo okupilo više od 150.000 vjernika.

Litiju u Tivtu, koja je okupula više od 3.000 građana Tivta, Kotora, Grblja i Krtola, večeras je predvodio iguman Benedikt, a prošla je od Manastira Svetog arhangela Mihaila na Prevlaci do Crkve Svetog Save u Tivtu.

Njihovo kretanje Jadranskom magistralom kroz Tivat obezbjeđivala je policija.

Oni su uz zvuke himne kralja Nikole "Onamo, `namo" i vjerske pjesme prošetali gradskom rivom do zgrade opštine, gdje su se kraće zadržali i uzvikivali "Milo, lopove, ne damo ti svetinje!".

Nakon litije koja je protekla bez incidenata, građani su se razišli.

Više hiljada građana Herceg Novog i Bara, takođe, je učestvovalo u litijama.

Nezadovoljstvo zbog usvajanja kontroverznog Zakona o slobodi vjeroispovijesti iskazali su i građani Plužina koji su prošli ulicama noseći svijeće i ikone.

Litiju su predvodili iguman Pivskog manastira Jeftimije i plužinski paroh, jerej Miroslav Mihailović.

Noseći ikone i barjake veliki broj građana Žabljaka i večeras je protestovalo protiv kontroverznog zakona dajući podršku Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Litije su održane i u Pljevljima, Beranama i Bijelom Polju uprkos specijlnim policijskim snagama koje su pristigle iz Podgorice.

VIDEO