Najnovije informacije o povrijeđenima u dva masakra:

Ministarka zdravlja Srbije Danica Grujičić rekla je da su dvije pacijentkinje povrijeđene u masovnoj pucnjavi kod Mladenovca i Smederava kritično.

"Što se tiče povređenih u pucnjavi kod Mladenovca i Smedereva, a koji su u KC, dvije devojke su i dalje životno ugrožene. Devojci koja je imala povredu glave, iako je postoperativni skener zaista odličan, nažalost je stradalo lijevo oko, tu se zadržao metak. Ona je i dalje sedirana, tako da ne možemo potpuno da procenimo njeno stanje dok ne počnemo da je budimo", navodi Grujičićeva u Jutarnjem dnevniku RTS-a.

Djevojka koja je imala višestruke povrede trbuha, takođe je kritično, dodaje ministarka i ukazuje da njoj danas slijedi još jedna intervencija.

"Momak koji je imao povredu femoralnih arterija i vena na nogama, prebačen je na Kliniku za vaskularnu hirurgiju, moraće da dobije još neke dodatne intervencije. Čovek koji je imao povredu grudnog koša i povredu kičme je stabilno za sada, ekstubiran je i svestan. Ja sam sa njim pričala, ali ima paraplegiju nažalost. Što se tiče momka koji je došao iz Smedereva urađena je torakalna drenaža, on je isto stabilan i ekstubiran", navodi Grujičićeva.

Ukazuje da je pacijent koji se nalazi u KBC "Dragiša Mišović" još uvijek na potpori, kako bi mu se održavao pritisak.

"Što se tiče momka koji je u zemunskoj bolnici, on je imao opsežne ortopedske povrede koje su zbrinute, njemu slijedi još bar jedna ili dvije operacije i svima njima nažalost, sem onih koji su pušteni kući najverovatnije sledi još po neka operacija", navodi ministarka.

Pacijenti u smederevskoj bolnici van životne opasnosti

Prema njenim riječima, djevojka koja je imala povredu podlaktice, a koja nije mogla da se sačuva je u dobrom stanju.

"Ona je fantastično. To dete je neverovatno, takvi ljudi nas uvek obraduju, neverovatan psihički sklop te devojke i ja joj zaista želim brz oporavak. Robotika se razvija i sve ostalo, moći će ona da koristi ruku", kaže ministarka.

Pacijent koji je imao povredu noge i grudnog koša je stabilan, dodaje Grujičićeva.

Ukazuje da se povrijeđeni u smederevskoj bolnici nalaze van životne opasnosti.

"Bila sam u Smederevu i oba momka su dobro, jednog sam zatekla na hodniku, a drugi ima povredu potkoljenice. To je sve zbrinuto, kolege u smederevskoj bolnici su zaista odlično odreagovale", navodi ministarka.

Djevojčica u Tiršovoj u kritičnom stanju

Navodi da su dva dječaka koja su povrijeđena u pucnjavi u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, a koja su imala povrede mekog tkiva juče puštena kući.

Ukazuje da je stanje djevojčica koja se nalazi u Tiršovoj i dalje teško.

"Ona je u jako teškom stanju, čini se sve što se može, urađena je dekompresija ono što se moglo, dva iskusna neurohirurga su bila tamo. I dalje činimo sve", navodi ministarka.