skup-sveti vasilije.jpg

U Kulturnom centru u Trebinju večeras je održana posljednja sesija Međunarodnog naučnog skupa „Sveti Vasilije Ostroški - 350 godina od prestavljenja“, u organizaciji Mitropolije crnogorsko-primorske i episkopija - budimljansko-nikšićke i zahumsko-hercegovačke.

Istaknuti naučni radnici iz regiona i pravoslavnog svijeta u čast ovog značajnog jubileja govorili su iz različitih perspektiva i naučnih discipilna - o životu, značaju i vremenu svetog Vasilija, na sedam tematskih sesija, koje su u protekla dva dana organizovane u manastiru Ostrog, Nikšiću i Trebinju.

Član naučnog odbora skupa akademik SANU Jovan Delić kazao je da je sabranje naučnih radnika uoči praznika svetog Vasilija, za koji je ukupno prijavljeno 55 referata, pokušalo da osvijetli razne aspekte svetiteljevog života, vremena u kojem je živio i vrijednosti koje je svojim životom svjedočio.

Delić je istakao da je malo takvih čudotvoraca kao što je sveti Vasilije - koji drži nebo iznad Crne Gore i gleda na Hercegovinu - i malo izvora čuda kao što je njegov Ostrog.
„Sveti Vasilije je zaista naš najsaborniji i najživlji čovjek i svetac, od svog oblačenja u Hristovu smrt pa do dana današnjega. Onda kad bi trebalo da je čovjek završio svoj život - on ga je zapravo tek započeo. On je življi nego i jedan Srbin danas. On je čuvar našeg identiteta, jer je i za svog života i kasnije bio onaj koji se borio lično ili inspirisao druge na borbu protiv unijaćenja i islamizacije, protiv svakog neprijatelja naših svetinja“, kazao je on.

Akademik Delić je na trebinjskoj sesiji skupa govorio o svetom Vasiliju u pjesmama Matije Bećkovića i Rajka Petrovog Noga, mr Željko Vujadinović - o svetitelju u svom i našem vremenu, doc Dušan Krcunović - o svetosti, vjerskoj svijesti i javnom mjenju, dok je sesiju zaključio protojerej stavrofor Slobodan Boban Jokić referatom o sabornom hramu Sv. Vasilija u Nikšiću.

U ime domaćina, skup je na otvaranju pozdravio episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije istakavši da je sveti Vasilije izabrao Hrista za svoj put, metod i sredstvo, da živi u crkvi Božijoj, da kroz Hrista prilazi svakom bližnjem, a istim putem - i samome sebi.„Kad dođemo pod onu pećinu pod Ostrogom, gdje su mošti svetog Vasilija, osjećamo da tu leži neko ko je istinski i svim svojim bićem volio Boga i bližnje. I tu kad uđemo, osjećamo se kao da smo ušli u Hristov grob na Veliku subotu – duša osjeti mir, a srce radost nastupajuće Pashe Gospodnje“, kazao je vladika Dimitrije pozdravivši skup.