IMG_20230718_115938_resized_20230718_120019755.jpg (460 KB)

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić danas je upriličio prijem za učenike generacija i vukovce osnovnih i srednjih škola, učenike koji su srednjoškolsko obrazovanje završili odličnim uspjehom te nagrađene đake na republičkim takmičenjima.

U skupštinskoj sali, bilo je oko 80 uspješnih učenika, kojima je gradonačelnik, u obraćanju, poručio da su ponos i budućnost grada.

Gradonačelnik Trebinja je istakao da je Grad ove godine, pored ostalog, uveo i neke novine u cilju podrške učenika i studenata iz Trebinja.

„Od ove godine smo omogućili i uspješnim studentima koji imaju visok prosjek, bez obzira na primanja u porodici, da mogu da konkurišu za stipendiju. Svi studenti koji su dobili tu stipendiju imali su prosjek iznad devet. Ove godine smo povećali i novčane iznose- nagrade, za đake generacije, za vukovce, za odlične učenike u srednjim školama, konkretno za ovaj projekat izdvojeno je oko 12.750 maraka, bez Muzičke škole. Ponosni smo na ove uspješne ljude. Treba da budu dobri ljudi i uspješni studenti sa dobrim prosjekom, koji će se nakon završetka školovanja vratiti u Trebinje i naći zaposlenje“, rekao je Ćurić.

Učenicima generacije u osnovnim školama, iz gradske kase, biće dodijeljeno po 250 maraka, vukovcima po 200 maraka. Đaci generacije u srednjim školama dobiće po 300 maraka, a vukovci po 250. Prvaci na republičkim takmičenjima dobiće po 200 maraka, oni koji su osvojili drugo mjesto po 150, a trećeplasirani po 100 maraka. Oni koji su srednjoškolsko obrazovanje završili odličnim uspjehom dobiće po 100 maraka.

IMG_20230718_120131_resized_20230718_120201809.jpg (307 KB)

Dimitrije Mišković, vukovac, koji je završio Medicinsku školu u Trebinju, svoje školovanje nastaviće u Foči, na Medicinskom fakultetu.

„Upravo sam medicinu upisao jer je to najpozvaniji posao, da liječim ljude, spasavam živote i pokazujem veliku humanost prema njima. Nadam se da ću jednoga dana imati dovoljno znanja da budem dobar doktor, a samim tim i dobar čovjek. Naravno, da ću da se vratim u svoj grad i radim u novoj bolnici koja će se napraviti“, rekao je on.

Vladimir Vulić je završio Gimnaziju „Jovan Dučić“ kao odličan đak. Zahvalan je gradskoj upravi na pomoći.

„Svaki vid pomoći dobro dođe, ovo nam daje vjetar u leđa. Konkretno meni, upisao sam Medicinski fakultet u Banjaluci, smjer farmaciju, ovaj gest gradske uprave, samo mi daje podstrek da nastavim dalje i da nižem dobre rezultate. Profesori imaju veoma važnu ulogu u našem školovanju, oni su nam prenosili znanje, i to smo primijetili možda tek sada, na prijemnim ispitima. Većina učenika iz trebinjske gimnazije, upala je na budžete, a to nije mala stvar. Profesorima želim da zahvalim ovim putem“, kaže Vulić.

Magdalena Zarić, odličnim uspjehom je završila Tehničku školu - smjer tehničar računarstva, a upisala je Elektrotehnički fakultet u Lukavici.

„Upravo sam taj fakultet odabrala jer imam afiniteta prema prirodnim naukama, tj. matematici. Smatram da elektrotehnika predstavlja budućnost. Planiram da se vratim u svoj grad kada završim fakultet i smatram da svi studenti treba da se vrate kako bi doprinijeli razvoju Trebinja. U tome nam je veoma važna podrška grada. Zahvalna sam gradskoj upravi što su nam pružali podršku tokom dosadašnjeg školovanja, nadam se da će tako da bude i u buduće“, rekla je ona.

Za uspješne i talentovane učenike Muzičke škole, prijem kod gradonačelnika, biće organizovan u septembru.