Auto-litija, Crna Gora (Foto: Sputnjik) -
Auto-litija u znak podrške građanima Crne Gore koji protestuju protiv usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti 23. avgusta kreće iz Beograda i ići će skoro do granice sa Crnom Gorom, najavljuje Željko Čurović, predsjednik saveza Srba iz Crne Gore sa sjedištem u Beogradu.

Građani će se okupiti 23. avgusta u sedam sati ujutru na parkingu ispred beogradskog centra “Sava“, a do 13 časova bi trebalo da stigne do manastira Kumanica, koji se nalazi skoro na samoj granici između Srbije i Crne Gore. Tamo će se okupljenima obratiti episkop Mileševski Atanasije (Rakita), po čijem se blagoslovu litija i održava, predstavnici zavičajnih udruženja, a organizovan je i kulturni program, napominje Čurović.

Zainteresovanih građana, osim iz Beograda, ima i iz drugih srpskih gradova, dodaje on. Neki, kao oni iz Vojvodine, priključiće se litiji u Beogradu, a ostali će se pridružiti uz put.

Savez Srba iz Crne Gore organizator je i nosilac manifestacije.

Čurović apeluje na sve da na predstojećim izborima glasaju protiv režima, ne samo za srpsku opciju, kako kaže, da na vlast dođu “normalni ljudi koji će pružiti ruku pomirenja, i među Srbima, i među Crnogorcima, i među muslimanima, i među Albancima“.

Došlo je vrijeme Njegoševe Crne Gore i Crne Gore Marka Miljanova, a prolazi vrijeme trgovine nacionalnim i vjerskim osjećanjima i zarad stvaranja atmosfere straha.