Povodom svečanosti ustoličenja Mitropoluta Joanikija u Crnoj Gori boravio je i NjKV princ Davit Bagration Muhrani od Gruzije sa svojom suprugom princezom Irinom.

Na ovom važnom putovanju njegovu delegaciju su činili dugogodišnji bliski srpski saradnici i prijatelji Aleksandar Đurđev, poslanik i predsednik Srpske lige, Goran Milenković, pomoćnik ministra za brigu o selu u Vladi R. Srbije, đakon Nenad Jovanović, direktor Centra za istraživanje proba slavnog monarhizma.

Njegovo Visočanstvo je ovom prilikom imao priliku da bude primljen kod najviših državnih vlasti Crne Gore – u Vladi i u Skupštini Crne Gore. On je prisustvovao istorijskim dočeku Patrijarha srpskog Porfirija u Sabornom hramu u Podgorici.

VIDEO

Nakon obavljenog bogosluženja NjKV Davit je odlikovao Mitropolita Joanikija najvišim odlikovanjem svoje Kraljevske Kuće Ordenom Orla Gruzije i bešavne dolame Gospoda našeg Isusa Hrista u prisustvu Patrijarha Porfirija i svih arhijereja srpske, ruske, jerusalimske i ostalih crkava.

VIDEO

Ovom prilikom NjKV Davit ukazao je na viševekovne i neizbrisive bratske veze dvaju naroda i crkava. Ove istorijske veze osvedočene su činjenicom da Gruzija i danas spada u red onih zemalja koje poštuju teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, ne priznajući nezavisnu i lažnu državu Kosovo.

Njihova visočanstva prisustvovala su svim svečanostima koja su pratila ovaj istorijski događaj.

Nosioci ovog ordena su mnogi predsednici država, premijeri i drugih visoki zvaničnika.

Pored našeg blaženopočivšeg patrijarha Irineja, nosioci ordena su i vaseljenski patrijarh Vartolomej I, jerusalimski patrijarh Teofil III, gruzinski patrijarh Ilija II, prvojerarh Ruske Zagranične Crkve mitropolit Ilarion i više drugih arhijereja iz jurisdikcije Vaseljenske, Aleksandrijske, Ruske, Srpske i Gruzinske Crkve.