borci-asocijacija.jpg

Iako su prije dva dana potpisali sporazum sa Asocijacijom „Stvaraoci Republike Srpske“ čime su načelno dali podršku za njihovu inicijativu u kojoj se, između ostalog, navodi ko bi sve trebao da dobije poseban status „stvaraoca“, ali i traži isplata naknade ratnim funkcionerima, predstavnici parlamentarnih stranaka juče mnogo opreznije pristupaju ovoj temi navodeći da od podrške nema ništa ukoliko se sa tim ne slože borci i boračke organizacije u Srpskoj.

Bura oko sporazuma koji su u utorak potpisali lideri parlamentarnih stranaka sa prvim predsjednikom NSRS Momčilom Krajišnikom nije se ni juče stišavala, a najveće zamerke građani, a posebno demobilisani borci VRS imali su na dio inicijative kojom se traži da se isplati valorizovana ratna naknada poslanicima prvog saziva Narodne skupštine Republike Srpske, članovima Vlade i za tri člana Predsjedništva Srpske.

Ulje na vatru dodala je i vijest da je u ovoj inicijativi Asocijacije sadržano i ko bi sve trebalo da dobije status stvaraoca, a to bi, kako je pojasnio predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske general Milomir Savčić, bili svi, osim boraca.

Drugim riječima, status stvaraoca bi dobili ratni funkcioneri, političari, radnici u opštinskim i republičkim administracijama, sudije, zaposleni u javnim ustanovama, humanitarnim organizacijama i slično, dok se borci i porodice poginulih nigdje ne pominju.

Predstavnici boraca i penzionera su odmah nakon što je inicijativa objelodanjena poručili da se neće složiti sa zahtjevima koji se u njoj navode. Najburniji su bili predstavnici boračkih organizacija koji su upitali političke stranke – ko će valorizovati pripadnicima VRS znoj, krv i suze za boravak u zemunicama skoro četiri godine”?

Brojni borci, građani i penzioneri su vijest o zahtjevima Asocijacije “Stvaraoci RS” prokomentarisali riječima da Republiku Srpsku nisu stvarali ratni funkcioneri već svi građani, prvenstveno borci i policija koji su godine rata proveli u rovovima na prvoj liniji fronta.

Iako je Krajišnik nakon sastanka sa predstavnicima političkih partija rekao kako su svi podržali inicijativu Asocijacije, uključujući i generala Savčića, ispostavilo se da ta informacija nije tačna.

Savčić je odmah u srijedu rekao za Srpskainfo da jeste razgovarao sa Krajišnikom veče prije nego je potpisan navedeni sporazum ali da nije znao šta uopšte stoji u njihovoj inicijativi. On ističe da je dao načelnu podršku za rješavanje statusa ratnih funkcionera, ali da nije ulazio u detalje šta će tačno tražiti. U međuvremenu, od inicijative Asocijacije su se distancirali i predstavnici većine političkih partija u Srpskoj.