Kompanija Swisslion već dvije godine svoje proizvode plasira na ruskom tržištu, a saradnja sa ruskim firmama vrlo je uspješna. To je otvorilo vrata i pregovorima sa jednom od najvećih trgovinskih mreža u Rusiji, “O key grupom”, koja u svom vlasništvu ima 85 supermarketa i 75 hipermarketa, zapošljava 25.000 radnika i ostvaruje promet od tri milijarde evra godišnje.


“Na rusko tržište godišnje plasiramo oko 300 – 400 tona proizvoda. Imamo odličnu saradnju sa dosadašnjim partnerima, a nadamo se da ćemo i sa ovim kupcem imati dobru i pozitivnu saradnju“, izjavio je Aleksandar Kojović iz Prehrambene industrije „Svislajon“ Trebinje.


Rusko tržište traži prehrambene i alkoholne proizvode visokog kvaliteta.


“Mi svake godine širimo naš lanac, širimo naše poslovanje. To je negdje oko 20 odsto rasta na godišnjem nivou. Tako da će poslodavci sa kojima sarađujemo imati priliku da rastu sa nama i da šire poslovanje i da se količine o kojima smo pričali povećavaju“, rekao je Armin Burger iz „O`key grupe“.


Predstavnici 24 privredna društva iz Republike Srpske predstavili su svoje proizvode i proizvodne kapacitete, predstavnicima kompanije „Nojman partners“ i njihovim glavnim klijentom i partnerom, „O`key grupom“.


Sastanak su organizovali predstavnici Privredne komore Republike Srpske u saradnji sa Ministarstvom energetike i rudarstva.


„Posebnih standarda za određene vrste proizvoda nema, tako da je dovoljno da je proizvod sertifikovala neka evropska kuća, i već je prihvatljiv i na samom ruskom tržištu. Ono što smo danas čuli jeste da se može krenuti sa nekim manjim količinama, da budu izložene na trgovačkim rafama samo određenog regiona ili određene oblasti pa da se postepeno širi ta ponuda, ukoliko je saradnja moguća nakon prvih koraka“, rekao je Dragan Kokot iz Odjeljenja za ekonomsko-pravne poslove pri Privrednoj komori Republike Srpske.

Izvor: Rejting