IMG-ee0076131aa0e5c6b2d55c58d0978f20-V.jpg (188 KB)

Povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava, JU Narodna biblioteka i Srpsko udruženje „Ćirilica“ Trebinje sutra organizuju književno veče Gordane Maletić.

Gordana Maletić rođena je u Beogradu 1952. godine. Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu na grupi za jugoslovensku i opštu književnost. Piše za djecu od 1982. i objavila je preko trideset knjiga.

Bavi se i prevođenjem, a priredila je više antologija proze i poezije za djecu.

Dobitnica je brojnih priznanja: Nagrada Zmajevih dečjih igara Rade Obrenović za najbolji dječji roman u 2000. za knjigu „Vitezovi mačjeg srca“, nagrada Organizacije „Prijatelji dece Beograda“ 1998. za najsmješniju priču, („Izbor za najbolju tetku“) i Dositejevo pero, nagrada dječjeg žirija za romane: „Na obali reke Brongo“, „Vitezovi mačjeg srca“, „Krađa vinčanske figurice“ i „Tesla – srpski genije“. Dobila je i Nagradu Akademije Ivo Andrić za doprinos književnosti za djecu 2013., te Nagradu Zmajevih dečjih igara za izuzetan doprinos savremenom izrazu u književnosti za djecu 2015.

Kao urednik u izdavačkim kućama Knjigoteka i i Evro-Đunti, priredila je veliki broj knjiga za djecu i odrasle. Sa dr Miodragom Matickim uređuje časopis „Danica za mlade“ Vukove zadužbine.

Književno veče će se održati u prostorijama biblioteke sa početkom u 18:30 časova.