Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće održana 10. maja i to sa jednom tačkom dnevnog reda - Razmatranje stanja bezbjednosti u Banjaluci i u Srpskoj - "Pravda za Davida - pravda za sve", najavio je predsjednik skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović.


Čubrilović je rekao da će 26. posebna sjednica biti održana sa početkom u 10.00 časova, te da je odluka o tome donesena jednoglasno.
"Predloženi materijal obrazložiće neko od poslanika - predlagača ove tačke dnevnog reda, a odobreno je da se na sjednici obrati Davor Dragičević, otac stradalog Davida ispred grupe - Pravda za Davida", rekao je Čubrilović novinarima nakon sjednice skupštinskog kolegijuma u Banjaluci na kojoj je utvrđen prijedlog dnevnog reda i termin održavanja 26. posebne sjednice republičkog parlamenta.
On je dodao da se na sjednici očekuje i stav ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača o ovim pitanjima, izrazivši nadu da će dnevni red posebne sjednice biti usvojen jednoglasno.
Čubrilović je ocijenio da je ovo pitanje u neku ruku predimenzionirano, te da treba vjerovati institucijama.
"Bezbjednosnu situaciju dijelimo sa okruženjem. Treba vjerovati institucijama sa željom da profesionalno obavljaju svoj posao", rekao je Čubrilović.
Čubrilović je ranije sazvao ovu sjednicu Kolegijuma na zahtjev 29 poslanika Narodne skupštine koji su svojim potpisima i u skladu sa skupštinskim poslovnikom tražili posebnu sjednicu za koju su predložili jednu tačku dnevnog reda - Razmatranje stanja bezbjednosti u Banjaluci i Republici Srpskoj - "Pravda za Davida - pravda za sve".
Kolegijumu je prisustvovao i ministar pravde Srpske Anton Kasipović.
Nestanak dvadesetjednogodišnjeg Banjalučanina Davida Dragičevića prijavljen je 18. marta, a njegovo tijelo pronađeno je 24. marta na ušću rijeke Crkvena u Vrbas, u neposrednoj blizini tvrđave Kastel u Banjaluci.
Nakon identifikacije tijela, od 26. marta na banjalučkom Trgu Krajine počela su okupljanja građana organizovana putem "Fejsbuk" grupe pod nazivom "Pravda za Davida", koja je, kako je navedeno, formirana s ciljem dolaska do istine i rasvjetljavanja slučaja nestanka i ubistva Davida Dragičevića.
SRNA