U svijetu, ali i u BiH, posljednjih je godina zabilježena velika potražnja za antidepresivima. Ovu činjenicu potvrđuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) prema kojima će do 2020. godine depresija postati drugi svjetski zdravstveni problem.


Narušeno zdravlje


Tijana Spasojević-Došen iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH rekla je za Avaz da su 2017. godine u BiH na sve lijekove za oboljenja nervnog sistema potrošene nevjerovatne 77.000.722 marke, što je 15 odsto ukupnog prometa lijekova za 2017. To, ističe ona, govori da je mentalno zdravlje bh. građana ozbiljno narušeno. Od toga je za antidepresive izdvojeno 8.667.413 KM.


Psiholozi i psihijatri smatraju da razloge pretjerane potrošnje antidepresiva treba tražiti u cjelokupnoj situaciji u državi, velikoj nezaposlenosti i posljedicama rata.


Psihijatar Slobodan Nogo ističe da su slučajevi obolijevanja od depresije i ostalih psihijatrijskih oboljenja u porastu te da neka istraživanja pokazuje da će preteći kardiovaskularne bolesti.Prolazna bolest


– Kako su ova oboljenja u porastu, tako i potrošnja lijekova raste. Psihijatrima je nekad depresija bila prolazna bolest. Međutim, danas uticajne farmaceutske kuće čine sve kako bi se prodalo što više antidepresiva, pa se čak propisuju lijekovi za neke dijagnoze koje se prije nisu liječile, na primjer anksioznost – kazao je dr. Nogo.


Izvor Srpska info