Nasilje nad novinarima opravdava čak 74,1 odsto građana Republike Srpske
BANJALUKA - Svaki četvrti stanovnik u Bosni i Hercegovini odobrava nasilje prema novinarima, a u Republici Srpskoj to je izjavilo čak 74,1 odsto ispitanika.

Ovo su podaci istraživanja BH Novinari i Fondacije Friedrich Ebert koji su predstavljeni danas u Banjaluci, povodom Svjetskog dan slobode medija.

Kada je riječ o slobodi medija, najveći dio ispitanika u Federaciji smatra da sloboda medija uopšte nije ili je djelimično prisutna, a u Srpskoj većina građana smatra da ne postoji sloboda medija.

Prema ovom istraživanju, građani su manje zadovoljni radom novinara i medija u 2023. godini, a samo kod stanovnika u Srpskoj zadovoljstvo medijima i novinarima je veće od nezadovoljstva.

Kao najveću prepreke slobodnog novinarstva građani smatraju političku ovisnost, a takođe polovina ispitanika smatra da političari i političke partije imaju najveći uticaj na medije.

Kada je riječ o glavnim kršiteljima novinarskih prava dvije trećine ispitanika smatra da su to političari i njihove partije, ali to mišljenje je znatno manje prisutno kod stanovnika Srpske, odnosno 37 odsto, nego kod ispitanika iz FBiH, odnosno 83 odsto.

Inače, ovo istraživanje obuhvatilo je 504 ispitanika, a ono što je veoma interesantno jeste da je povjerenje u političke partije i politčare znatno veće u Srpskoj, nego što je to slučaj u Fedraciji u BIH.

Generalni sekretar Udruženja BH novinara Borka Rudić kazala je su ovi podaci jako loši.

Kako kaže prethodne godine situcija je bila bolja jer je znatno manji broj građana opravdavao nasilje prema novinarima.

"Veliki broj ispitanika vjeruje medijima, odnosno njih 67 odsto, ali u odnosnu na prethodnu godinu to povjerenje je opalo za 13 odsto", kazala je Rudićeva u predstavljanju ovog istraživanja.

Kako navodi, povjerenje u vjerske zajednice je opalo za 17 odsto u odnosnu na prethodnu godinu, dok se 16 odsto ispitanika izjasnilo da ima povjerenje u političare.