U organizaciji Udruženja djece poginulih boraca „Nasljeđe“ u galeriji Kulturnog centra sutra, 26. i u srijedu, 27. septembra biće prikazana dva dokumentarna filma iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.
Prva planirana projekcija je sutra veče, a publika će moći da pogleda film „Bitka za odbranu Hercegovine“, autora Nebojše Kolaka, iz 2015. godine, i u srijedu, 27. septembra biće prikazan film „Spomenko na vječnoj straži“, autora Mile Savića, iz 2016. godine.


„Pozivamo sve odbornike Skupštine grada Trebinja da prisustvuju projekciji filma „Spomenko na vječnoj straži“. Podsjećamo, UDPB „Nasljeđe“ je 13.12.2016. godine podnijelo inicijativu da Skupština Grada Trebinja donese akt kojim se dodjeljuje naziv ulice po Spomenku Gostiću, najmlađem odlikovanom borcu Vojske Republike Srpske, koji je i poginuo sa samo 15 navršenih godina života. Nadamo se da će navedena inicijativa biti na dnevnom redu Skupštine što prije i da će biti jednoglasno usvojena odluka o njenom usvajanju“, navodi se u saopštenju ovog udruženja.
Projekcije filmova počinju u 20 časova. Ulaz je besplatan.
Filmovi će biti prikazani u okviru kampanje „Heroji Republike Srpske“ i projekta „Kultura sjećanja – Svjedok istine“.
Kampanja i projekat je podržan od strane grada Trebinja, Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije (Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu) i Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske.
Poslije Trebinja, aktivnosti očuvanja i njegovanja lika i djela srpskog borca, poginulih boraca i tekovina odbrambeno-otadžbinskog rata nastaviće se u Bijeljini, Doboju, Nevesinju, Banja Luci i Prijedoru.
Radio Trebinje