krizni-stab.jpg (156 KB)

Nastava u svim školama u Trebinju i naredne sedmice biće organizovana onlajn – saopšteno je danas nakon sjednice Štaba za vanredne situacije Grada Trebinja.

Epidemiolog trebinjskog Doma zdravlja dr Jelena Durić nakon sjednice štaba kazala je da je epidemiološka situacija u gradu i dalje nepovoljna, iako broj novozaraženih trenutno bilježi trend opadanja.

Odluku o produžetku nastave na daljinu obrazložila je evidencijom da su djeca najčešći prenosioci infekcije na druge članove porodice.

„U ovom trenutku čekamo 58 uzoraka koji su na analizi. U prosjeku je to 25 uzoraka dnevno u odnosu na pedesetak, koliko je bilo prije dvije sedmice. To je dobro, a ono što nije dobro jeste da je procenat pozitivnih, u odnosu na broj poslatih uzoraka, i dalje oko 50%. Takođe, ono što razlikuje ovaj talas u odnosu na prethodne je što smo primijetili da prvo obolijevaju djeca i da su infekcije u porodice došle upravo preko djece. Zbog toga smo i donijeli ovu odluku da nastava u školama i dalje bude na daljinu“, istakla je dr Durić.

Načelnik Štaba za vanredne situacije Stevan Bekan kaže da i dalje u Trebinju zabrinjava broj pacijenata sa težom kliničkom slikom, kao i smrtnih ishoda bolesti.

„Tako da nam, nažalost, trenutna situacija ne daje za pravo za značajnije ublažavanje mjera niti popuštanje dispipline. U tom smislu smo uvažili i mišljenje struke da bi bilo dobro da djeca i dalje nastave sa onlajn nastavom“, istakao je Bekan.

On kaže da je i disciplina među našim sugrađanima značajno bolja, te da u proteklih sedam dana nije bilo evidentiranih prijava nadležnih inspekcijskih službi u vezi sa nepoštovanjem epidemiloških mjera.

Direktor Bolnice Trebinje Nedeljko Lambeta napominje da je na liječenju na kovid odjeljenjima ove ustanove trenutno 81 pacijent, od kojih je 57 na kiseioničkoj terapiji a dva na neinvanzivnom respiratoru.

„Većinom su to ljudi starije životne dobi. Situacija je bolja nego što je bila u prethodnih 15-ak dana a nadamo se da će u danima koji dolaze biti još bolja. Manje je pacijenata, mada sada zabrinjava trend porasta hospitalizovanih iz Gacka. Puno nam znači i što imamo dnevnu bolnicu u Domu učenika, gdje je zbrinuto preko 40 pacijenata“, ističe Lambeta.

Poručio je da Bolnici ne nedostaje opreme ni medicinskih sredstava, ali je problem to što se neki lijekovi za kovid oboljele poskupjeli - i to višestruko.

Dnevna bolnica u Domu učenika, namijenjena hospitalizaciji pacijenata sa lakšim oblicima kovid pneumonije – kažu u Bolnici Trebinje, za ovih desetak dana koliko je u funkciji, upotpunosti je opravdala očekivanja, jer je značajno rasteretila postojeća kovid odjeljenja u ovoj ustanovi.