Vladika Joanikije (Foto:Mitropolija crnogorsko-primorska) -
U Osnovnom sudu u Nikšiću danas bi trebalo da bude nastavljeno suđenje Njegovom preosveštenstvu episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju i osmorici nikšićkih sveštenika, okrivljenih za kršenje zdravstvenih mjera o sprečavanju širenja zaraznih bolesti zbog litije koja je na praznik Svetog Vasilija Ostroškog, 12. maja, održana u Nikšiću.

Prvo ročište glavnog pretresa, koje je bilo zakazano za 19. jun, odgođeno je jer se jedan od okrivljenih sveštenik Slobodan Jokić nalazio na bolničkom liječenju zbog zdravstvenih problema.

Pošto je sveštenik Jokić u međuvremenu otpušten iz Instituta u Igalu, gdje je bio na liječenju, advokat Savo Kostić, jedan od branilaca episkopa Joanikija i četvorice sveštenika, rekao je da pretpostavlja da će biti ispunjene zakonske pretpostavke, te da će biti nastavljeno suđenje i izvedeni dokazi, a vladika i sveštenici iznijeti odbranu.

Episkopu Joanikiju, protojereju-stavroforu Slobodanu Jokiću, arhijerejskom namjesniku nikšićkom, i sveštenicima Danilu Zirojeviću, Željku Rojeviću, Ostoji Kneževiću, Mirku Vukotiću, Vasiliju Brboriću, Draganu Krušiću i Nikoli Marojeviću na teret se stavlja krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti za koje je predviđena novčana ili kazna zatvora do godinu.

Na prvom ročištu 19. juna pred Osnovnim sudom u Nikšiću, kao znak podrške vladiki Joanikiju i sveštenstvu okupio se veliki broj građana Nikšića i drugih mjesta Crne Gore, koji su uzvikivali "Ne damo svetinje!".