Pred Sudom BiH danas bi trebalo da bude nastavljeno suđenje Ademu Kostjerevcu optuženom da je kao pripadnik takozvane Armije BiH u Zvorniku 1992. godine silovao trudnu Srpkinju, zbog čega je izgubila bebu.
Sud BiH - Foto: RTRS

Suđenje Kostjerevcu počelo je prošle sedmice, a optužen je da je kao pripadnik Vojne policije Prve muslimanske brigade takozvane Armije BiH /ABiH/ od 18. septembra do 4. oktobra 1992. godine u selu Bajrići u najmanje dva navrata prisilio ženu srpske nacionalnosti na seksualni odnos.

U optužnici se navodi da je žena bila trudna i da je silovanje uzrokovalo prekid trudnoće. Bila je zatvorena u podrumu mlina koji je služio kao zatvor.

Tužilac Milanko Kajganić je rekao da će izvršeno silovanje dokazati prvenstveno iskazom oštećene, koja je optuženog poznavala i prije nego što je zarobljena i zatvorena.

On je naveo da će svjedoci i materijalni dokazi potvrditi da je u to vrijeme bio sukob između takozvane ABiH i Vojske Republike Srpske /VRS/, te svojstvo optuženog i oštećene.

Branilac Mirna Delalić rekla je da odbrana spori navode iz optužnice, te da će se o svojim dokazima izjasniti kasnije.

Na ročište je kao prvi svjedok pozvana oštećena, koja, kako je naveo tužilac, ne traži mjere zaštite već isključenje javnosti za vrijeme njenog svjedočenja.

Odbrana se ovom prijedlogu nije protivila, nakon čega je Vijeće donijelo odluku da javnost bude isključena tokom svjedočenja oštećene.

Kostjerevac je 18. juna izručen iz SAD.