IMG_6304_resized_20220316_110125891.JPG (128 KB)

Trebinje će dobiti podršku Vlade RS za nastavak izgradnje istočne obilaznice u ovoj godini, rekao je nakon sastanka sa premijerom RS Radovanom Viškovićem, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

„Za završetak radova nedostaje oko 16 miliona KM, a ona bi trebala biti završena u naredne tri godine uz podršku Vlade Srpske“, istakao je on.

Ćurić je dodao da je Gradska uprava od Vlade RS dobila i podršku za adaptaciju prostora, u iznosu od 150.000 KM, za potrebe agromediteranskog smjera Poljoprivrednog fakulteta u Istočnom Sarajevu.

On se zahvalio Vladi RS za višemilionska ulaganja proteklih godina u jug Srpske.

Premijer RS Radovan Višković je istakao da se Trebinje treba razvijati u tri pravca: poljoprivreda, energetika i turizam.

„Narednih dana ćemo, na osnovu sugestija trebinjske vlasti, u Vladi RS razgovarati o izmjenama Zakona o turizmu oko boravišnih taksi, kako bi svi gosti koji koriste smještajne kapacitete u Trebinju moraju biti evidentirani“, naveo je prdsjednik Vlade RS.

Višković je dodao da je sugerisao trebinjskom gradonačelniku da ponuđene stipendije za buduće studente agrometeranskog smjera sa 150 KM podigne na 100 evra mjesečno.

Putna infrastruktura

Premijer Višković je najavio da je za rekonstrukciju puta preko prevoja Žegulja izabran izvođač radova, koji će u narednih mjesec dana krenuti u posao.

„Pravac Tjentište - Brod na Drini počeće se vrlo brzo rješavati. To je investicija od oko 50 miliona KM. Finansiraće se iz budžeta Srpske i radiće u naredne tri godine, a realizaciju projekta finansijski ćemo pratiti na godišnjem nivou“, istakao je on.

Rješavanje problema u Bileći

Vlada RS će pomoći Bileći da prevaziđe svoje nagomilane probleme, najavio je Radovan Višković.

„Nakon pripreme sve potrebne dokumentacije od strane lokalne uprave vidjećemo kako ćemo im pomoći da prevaziđu probleme“, rekao je premijer.

On je dodao da je odnos Vlade RS isti prema svim dijelovima Srpske i lokalnim zajednicama.