Radovi na rekonstrukciji gradskog parka nastavljeni su sa prvim danima nove godine, a u istočnom dijelu, od Dučićevog spomenika prema sabornom hramu u toku je postavljanje busenja trave.


U ovom dijelu parka već je završena montaža i puštena u rad LED rasvjeta.
– Planiramo da ovaj dio parka završimo do kraja januara, a busenje trave će biti stavljeno na oko osam hiljada kvadratnih metara. Ovo nije vrijeme da sadimo cvijeće, a da li će biti sezonsko ili višegodišnje, odlučićemo na proljeće kada je planirana finalna faza uljepšavanja parka. Pušteno je u rad i 25 svetiljki LED rasvjete – navodi Nedeljko Lambeta, direktor trebinjskog „Komunalnog“.
On dodaje da je najvećim dijelom zavšeno i popločavanje staza u ovom dijelu parka.
Održavanje travnatih površina u gradskom parku u ljetnom periodu omogućiće sistem za navodnjavanje sa automatskim prskalicama, koji je završen u prvoj fazi rekonstruktivnih radova.
Lambeta ističe da će po završetku ovog radovi preći na drugi dio parka, gdje će se takođe, popločavati staze i stavljati novo busenje trave.
Posredstvom gradskog Odjeljenja za stambeno – komunalne poslove planirana je i nabavka novih klupa, a biće rekonstruisana i Dučićeva fontana, koja ranije zbog problema sa instalacijama često nije bila u funkciji.
– Nove instalacije za dovod i odvod vode su urađene. U planu je i da fontanu malo obnovimo i uljepšamo, a vidićemo sa arhitektama šta je najprikladnije rješenje – kaže Lambeta.
Podsjeća da je u gradskom parku planirana i ugradnja nadzornih kamera, za šta su instalacije već postavljene sa sistemom rasvjete. Novo drveće
Sadiće se i novo drveće umjesto suvih i samoniklih stabala koja su u sređivanju botaničkog fonda parka ranije uklonjena.
– Već je nekoliko Trebinjaca izrazilo želju da doniraju sadnice za park. Pozivam i druge Trebinjce da na ovaj način učestvuju i da napravimo najljepši park u BiH. Vjerovatno ćemo organizovati i jedno donatorsko veče za nabavku sadnica – ističe Lambeta.
Radove za generalnu rekonstrukciju gradskog parka finansiraju Grad Trebinje i Elektroprivreda RS.
Blic.rs