Ministarstvo prosvjete i kulture (foto: ilustracija) - Foto: RTRS
Nastavni proces u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj od ponedjeljka, 2. novembra 2020. godine, ponovo se odvija u prostorijama škola uz poštovanje svih propisanih preventivnih epidemioloških mjera, a u skladu sa Zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije donesenog na 61. sjednici, 30. oktobra 2020. godine, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture.

Prema istom zaključku, ostavljena je mogućnost svim školama u Republici Srpskoj da zatraže drugačiji vid izvođenja nastave, ukoliko to razvoj ili ozbiljnost epidemiološke situacije u njihovoj sredini bude nalagala.

Jedan od planiranih vidova izvođenja nastave na daljinu za učenike za koje ona bude tako organizovana jeste i emitovanje putem Javnog servisa Radio-televizije Republike Srpske.

- U tom smislu, u saradnji RTRS-om već su počela snimanja određenih nastavnih sadržaja kako bi oni po potrebi bili spremni za emitovanje već od ponedjeljka, 9. novembra 2020. godine, za učenike čije škole zatraže izvođenje nastave na daljinu, kao i za sve učenike koji zbog mjere izolacije nastavu nužno prate od kuće - saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Srpske.

- Trenutno je, usljed ozbiljne epidemiološke situacije, samo Osnovna škola "Vuk Karadžić" Novi Grad uputila Ministarstvu ovakav zahtjev i njemu će svakako biti udovoljeno, a nastava za učenike ove škole organiziovana na daljinu od sutra, 4. novembra, u skladu sa mogućnostima i praksom škole i njenih nastavnika. Od ponedjeljka, 9. novembra, učenici ove škole nastavu će moći pratiti putem televizijskog prenosa, kao što je to bilo realizovano i u drugom polugodištu prethodne školske godine - ističe se u saopštenju.

Iz Ministarstva podsjećaju da su navedenim zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije, sve vaspitno-obrazovne ustanove i gradski/opštinski štabovi za vanredne situacije jedinica lokalne samouprave u Republici Srpskoj, pozvani da u narednom periodu Ministarstvu prosvjete i kulture dostave prijedlog za obustavljanje nastave u osnovnim i srednjim školama, ukoliko to bude nalagala epidemiološka sitacija u njihovoj sredini.

Prijedlog za obustavljanje nastave može da obuhvata sve škole na području određene jedinice lokalne samouprave ili samo određene škole sa ili bez područnih odjeljenja, saopšteno je iz Ministarstva.

Ministarstvo prosvjete i kulture i Republički pedagoški zavod, u saradnji sa Radio-televizijom Republike Srpske spremni su da, prema navedenim potrebama, za učenike osnovne škole organizuju nastavu na daljinu, dok će za učenike srednje škole nastava na daljinu, po potrebi, biti organizovana putem elektronskih sredstava komunikacije, prema mogućnostima i praksi samih škola i njihovog nastavnog osoblja.