Naučnim skupom “Oslobođenje Trebinja u Prvom svjetskom ratu”, koji je otvorio gradonačelnik Luka Petrović, počela je dvodnevna manifestacija povodom oslobođenja Trebinja u Velikom ratu.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović rekao je učesnicima skupa da upravo oni treba da prezentuju istorijske argumente i okolnostima u kojima su se Trebinjci odazvali i dali doprinos oslobođenju svog grada.


“Nadam se da će nakon ovog naučnog skupa nastati i neki dokument u kojem će biti sačuvani svi zaključci”, rekao je Petrović.

On je zahvalio svima koji su imenovali 13. novembar za Dan oslobođenja Trebinja.

“Ovo je datum koji nas sve može okupiti na jedno mjesto, oko kojeg nema sporenja i datum kada su naši preci dali veliki doprinos oslobođenju grada, ali i cijele Hercegovine”, rekao je Petrović.


“Spomenuću samo kapelu na Klobuku, koju je napravio kralj Aleksandar šest godina nakon završetka rata, a mi smo je nakon toliko godina obnovili”,rekao je Petrović.

Petrović je istakao da su mnoge generacije utkale svoje živote u temelje srpske države.

“Nama ostaje kao opomena da se sjećamo svih poginulih boraca, i da čuvamo Republiku Srpsku, rekao je Petrović.

Predsjednik Skupštine grada Dragoslav Banjak rekao je da će na skupu biti obrađene različite teme.

“Univerzitetski profesori i stručni radnici analiziraće vojne operacije koje su se vodile na ovom prostoru, ali i društvene i političke okolnosti koje su doprinijele da se formira Kraljevina SHS”, rekao je Banjak.



Banjak je istakao da će se najviše razgovarati o žrtvama koje je podnio srpski narod u Prvom svjetskom ratu.

Obilježavanje stogodišnjice oslobođenja Trebinja biće nastvaljeno izložbom “ Hercegovina u prvoj Jugoslaviji 1914 – 1941”, koja će u 18 časova biti otvorena u Muzeju Hercegovine Trebinje. U Sabornom hramu Svetog preobraženja Gospodnjeg u 19 časova nastupiće hor “ Jedinstvo” iz Banja Luke.



Izvor: Grad Trebinje