Ako vam se u šoljici kafe ocrta ovaj broj, dobićete novac: Naučite sve  tajne starog načina proricanja sudbine | Novosti.rs

Kada je u pitanju pronalaženje najzdravije jutarnje rutine, isprobavanje različitih opcija može vam pomoći da pronađete ono što je za vas najbolje. Međutim, postoji jedna stvar koju svako može da uradi kako bi svaki slobodan dan započeo na najbolji način - udahnite svjež vazduh.

Rani izlazak iz kuće može da bude prava borba, posebno u danima kada se čini da ne možemo da prestanemo da odlažemo budilnik. Zdravstvene koristi kreću se od boljeg mentalnog do fizičkog osjećaja.

"Postoji zdrav porast kortizola koji se dešava rano u toku dana, a čini da se osjećate budnim i sposobnim da se krećete i želite da se krećete tokom cijelog dana. To takođe pokreće tajmer u vašem nervnom sistemu koji diktira kada će se lučiti drugi hormon, koji se zove melatonin, koji vas čini pospanim", objašnjava dr Endrju Huberman u svom podkastu šta znači izlazak napolje nakon buđenja, prenosi The List.

Osim što pomaže u proizvodnji melatonina, sunčeva svjetlost pomaže našim tijelima da proizvode serotonin - hormon koji nas čini srećnim. Mnogi lijekovi koji su dizajnirani da pomognu kod depresije i anksioznosti pomažu vašem tijelu u proizvodnji serotonina, tako da jednostavno izlazak na sunce rano takođe može pomoći kod ovih simptoma.

Kako da izlazak napolje postane dio vaše jutarnje rutine?

Preuređenje vašeg jutra može da bude jednostavno kao i promjena mesta na kome ćete pijuckati kafu.

Stručnjaci predlažu da se ujutru izlažete suncu oko 30 minuta. Pokušajte da čitate knjigu u parku, doručkujete na terasi (ukoliko vreme to dozvoljava) ili uživate u jutarnjoj kafi na suncu. Jutarnja šetnja ili trčanje je, takođe, odličan način da se pokrenete.