Pomen - Foto: facebook.com
Navršile su se 22 godine od otmice novinara Radio Prištine Đure Slavuja i Ranka Perenića, kidnapovanih na putu Orahovac-Velika Hoča, nedaleko od manastira Zočište na Kosovu i Metohiji.

Novinarska ekipa Radio Prištine krenula je da uradi reportažu o povratku prethodno kidnapovanih monaha u ovaj manastir nedaleko od Velike Hoče, ali su skrenuli na pogrešan put i od tada im se gubi svaki trag.

Na mjestu njihove otmice Udruženje novinara Srbije i ogranak Udruženja na Kosovu postavili su spomen-ploču sa natpisom na srpskom i albanskom jeziku "Ovde su 21. avgusta 1998. godine nestali novinari. Tražimo ih."

Ploča je više puta obarana i odnošena, a iz ovog udruženja svake godine na dan kidnapovanja kolega posjećuju mjesto njihove otmice uz podsjećanje da do danas nije rasvijetljena njihova sudbina.

Generalni sekretar UNS-a Nino Brajović rekao je za "Večernje novosti" da je ovo prva godišnjica tokom koje je ploča sa natpisom o nestanku kolega na svom mjestu. Prethodno je osam puta skidana i postavljana.

- Prema istraživanju UNS-a, novinar Njujork tajmsa je dan poslije otmice Slavuja i Perenića vidio njihov automobil u okolini Suve Reke, ali ni od koga nije dobio odgovor šta je sa njima. Zato UNS neće prestati da se bori i opominje sve dok nalogodavci i krivci za njihov nestanak ne budu kažnjeni, ali i za kidnapovanja i ubistva svih medijskih radnika na Kosovu - naglasio je Brajović.

List podsjeća da je na Kosmetu kidnapovano 18 medijskih radnika, 15 srpskih i albanskih i tročlana ekipa njemačkog lista "Štern".

Pred Haškim tribunalom procesuiran je samo slučaj ubistva albanskog novinara Šabana Hotija, koji je kao dio Ruske državne televizije kidnapovan 1998. godine i ubijen u jednom od logora.