dan dusko jovanovic.jpg

Danas se navršava 17 godina od nerasvijetljenog ubistva direktora i glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista „Dan" Duška Jovanovića.


U noći između 27. i 28. maja 2004. godine, dok je ulazio u svoj automobil poslije zaključenja broja „Dana", na Jovanovića je iz „kalašnjikova" ispaljeno više hitaca.

Jovanović je poslije nekoliko časova preminuo, a nadležni državni organi za 17 godina uhapsili su i osudili samo Podgoričanina Damira Mandića za saučesništvo u ubistvu.

Ubistvo Jovanovića jedno je od brojnih nerasvijetljenih u Crnoj Gori.

Krivokapić i Abazović položili vijenac na mjestu ubistva Duška Jovanovića

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović položili su danas u Podgorici vijenac na mjestu ubistva glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista "Dan" Duška Jovanovića.

Oni su se upisali u knjigu žalosti i odali počast Jovanoviću.

Krivokapić je rekao da je ubistvo čovjeka zbog iskazane riječi neprimjereno u bilo kom vremenu i bilo kojoj državi.

"Daje nam za obavezu da krenemo u istragu, ne ko je počinilac, nego ko je nalogodavac", istakao je Krivokapić.

Krivokapić je takođe poručio da Vlada, na čijem je čelu, želi da otvori svako pitanje. "Naravno, sa sve dokazima. Mi cijenimo čestitost i plemenitost i štitićemo novinare na svakom koraku. Crna Gora mora da krene drugim putem", dodao je Krivokapić.

Abazović je pozvao tužilaštvo i sudove u Crnoj Gori da pomognu u istrazi.

"Nadam se da ćemo imati uspjeha u tome. Ne mogu da iznosim detalje, niti ih otkrivati, ali želimo da se ovo riješi. Nije jednostavno, prošlo je mnogo godina, ali potrebna je snažnija koordinacija. Nemojte mi zamjeriti, ne bih želio da otkrivam ništa", dodao je on.