Mostar (Foto: Marin Jurica) -
U Mostaru se danas obilježava 28 godina od stradanja i egzodusa Srba iz doline Neretve koji je počeo 14. juna 1992. godine kada je protjerano više od 30.000 Srba, sva njihova imovina i bogomolje su uništene, a nakon toga nestalo je 431 lice srpske nacionalnosti.

Pomenom se služi u Staroj crkvi u Mostaru, a nakon toga će u 12.00 časova u mjestu Buna, gdje je u junu 1992. godine nestalo 18 srpskih boraca i 11 civila, biti spušteno cvijeće u rijeku.

Obilježavanje organizuje Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nevesinje.

Ovog datuma obilježava se i Dan nestalih hercegovačke regije u odbrambeno-otadžbinskom ratu, te će istog dana kod Spomenika slobode na gradskom trgu u Nevesinju u 13.15 časova biti položeno cvijeće.

Cvijeće će biti položeno i kod Spomen-obilježja na Gvozdu u 13.30 časova gdje je najavljeno i obraćanje zvaničnika, te posjeta Spomen-sobi.

U proteklom ratu na području Hercegovine nestala je 431 osoba srpske nacionalnosti i još je nepoznata sudbina 82 lica.

Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru zapaljena je 15. juna 1992. godine, tada najveća pravoslavna bogomolja na Balkanu, a nakon toga i svi pravoslavni hramovi u dolini Neretve.

U junu 1992. godine prilikom velike vojne akcije Hrvatske vojske, Hrvatskog vijeća odbrane i Hrvatskih odbrambenih snaga /HOS/, kojom je komandovao general Janko Bobetko, došlo je do egzodusa i velikog stradanja Srba u dolini Neretve. Napadima su počeli 7. juna, a trajali su do 26. juna.

Za ubistva, progone i zarobljavanje Srba u dolini Neretve Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je četvoro bivših pripadnika HOS-a osuđeno na 24 godine zatvora za zločine počinjene 1992. u logoru Dretelj kod Čapljine i Vojnoj ambulanti u Mostaru.

Prvostepenom presudom u aprilu 2015. Ivan Zelenika i Edib Buljubašić osuđeni su na po šest godina zatvora, Ivan Medić na sedam, a Marina Grubišić-Fejzić na pet godina zatvora.

Oni su proglašeni krivima zbog učešća u širokom i sistematskom napadu na civile srpske nacionalnosti koji su bili zatočeni u Vojnoj ambulanti u Mostaru i logoru Dretelj, gdje su premlaćivani, seksualno zlostavljani, mučeni i odvođeni na radove.

Srećko Herceg oslobođen je odgovornosti da je kao zamjenik upravnika logora Dretelj učestvovao u sistemu zlostavljanja.

U odvojenom procesu Ivan Medić je proglašen krivim za učešće u nečovječnom postupanju i prisiljavanju na seksualni odnos civila srpske nacionalnosti i osuđen je na sedam i po godina zatvora. Apelaciono vijeća Suda BiH odlučilo je 2018. godine da mu kaznu od 14 godina smanji na 12 godina.

Tužilac Džud Romano u predmetu "Dretelj" osumnjičio je 56 ljudi, međutim nakon njegovog odlaska iz BiH, predmet je sveden na pet osumnjičenih od kojih je osuđeno samo četvoro.