Naziru se prvi obrisi trebinjske bolnice

BANjALUKA - Nakon što su na poliklinici završeni grubi građevinski radovi i formirani otvori na prostorijama koje će biti opremljene modernom opremom, jedan od značajnijih projekata u Srpskoj, a za Hercegovce i najiščekivaniji - nova bolnica u Trebinju polako dobija prve obrise.

Vremenski uslovi idu naruku neimarima koji su, priča za “Glas Srpske” direktor trebinjske Bolnice Nedeljko Lambeta, nakon praznika krenuli punom parom da grade. Plan je, nastavlja on, da svi grubi građevinski poslovi budu završeni do kraja februara. Započeto je i sa unutrašnjim zanatskim radovima, a u narednoj sedmici čekaju ih i mašinski i elektroinstalaterski poslovi.

- Nova bolnica, podijeljena u četiri dijela i to na funkcionalni, stacionarni i objekat poliklinike, kao i tehnički blok gradi se ubrzanom dinamikom - kazao je Lambeta i dodao da je u toku i okolno uređenje objekta.

Ovaj monumentalni zdravstveni objekat, koji se prostire na 17.500 kvadrata i gotovo tri puta je veći od sadašnje bolnice, imaće regionalni karakter.

- Novi objekat biće opremljen najmodernijom medicinskom opremom i tehnologijom, pružaće 20 novih medicinskih usluga i čak sedam usluga koje nisu dostupne nigdje u BiH. To znači da će obim usluga i tehnološka opremljenost biti u samom vrhu, a zdravstvena njega lokalnom stanovništvu, ali i pacijentima iz regiona na vrhunskom nivou - rekao je Lambeta.

Od dijagnostike do terapije sve će, istakao je on, biti podržano najnovijim dostignućima u medicinskoj tehnologiji, što prati i nova kadrovska politika, a već imaju 38 specijalizanata.

- Od početka godine raspisano je šest novih specijalizacija. U nastavku godine planiramo raspisati još 12, a vode se i pregovori o stalnom angažovanju u trebinjskoj bolnici sa ljekarima iz drugih zdravstvenih ustanova kako iz Srpske, tako i iz Srbije i Crne Gore - kazao je Lambeta, naglasivši kako se nada da će do septembra 2025. godine preći u novi objekat, ukupne vrijednosti 128 miliona KM.

Lambeta kaže da je objekat, gdje je trenutno smještena trebinjska bolnica, star gotovo 70 godina i u otadžbinskom ratu je dao svoj maksimum.

- Pandemija virusa korona je pokazala koliko je objekat prevaziđen. U to vrijeme bilo je nemoguće organizovati se, a kompletna bolnica je bila pretvorena u “kovid”, dok su sva odjeljenja bila smještena na hirurgiji - rekao je Lambeta i dodao da su kapaciteti ove bolnice i danas dupke puni te da imaju svega nekoliko slobodnih kreveta za hitne slučajeve.

Zvornik

Direktor Bolnice Zvornik Ivan Popović kazao je da je adaptacija postojećeg objekta i izgradnja novog bloka bolnice u tom gradu malo usporila zbog ratnih dešavanja u svijetu zbog kojih je, između ostalog, bilo teško nabaviti medicinsku opremu, ali i loših vremenskih uslova u proteklom periodu.

- Sve to je konačno iza nas. Što se tiče novog bloka bolnice ostalo nam je još da završimo instalacije medicinskih gasova, podovi, plafoni i još neki fini radovi. Tako da se nadam da bi krajem proljeća ili početkom ljeta mogli useliti u nove prostorije - rekao je Popović.

Kao predsjednik Aktiva direktora javnih zdravstvenih ustanova Popović je rekao da Srpska u posljednjih nekoliko godina velika sredstva izdvaja za zdravstvo o čemu svjedoče mnoge bolnice koje su već smještene u savremene objekte.