NATO bombardovanje Beograda - Foto: Screenshot/YouTube
Nekadašnji urednik u javnom servisu Njemačke Hartmut Zomeršu, koji je nakon NATO agresije na bivšu SR Jugoslaviju snimio film o bombardovanju hemijskih postrojenja, rekao je da se ne smije odustati od zahtjeva za odgovornost za ratne zločine.

Zomeršu, koji je predavač na Institutu za ekološku istoriju i regionalni razvoj u Berlinu, rekao je za "Večernje novosti" da bi uoči njemačkih septembarskih parlamentarnih izbora jedino bilo ispravno izjasniti se kritički prema aktivnom učešću Njemačke u tom ratu prema tadašnjoj Jugoslaviji 1999. godine.

Zomeršu je naveo da je tadašnja njemačka vlada pričala bajke o neophodnosti sprečavanja tobožnjeg etničkog čišćenja i humanitarne katastrofe na Kosovu, kojih, kako je potom dokazano, nije ni bilo, ali da ta istina, nažalost, nije prihvaćena na Zapadu.

On je naveo da se tada vojna obavještajna služba Njemačke poslužila lažima i plasirala dezinformacije o navodnom krvavom građanskom ratu između albanske OVK i srpske vojske.

Zomeršu je rekao da je u konfliktu na Kosovu i Metohiji tzv. OVK stalno prema srpskoj strani slala "“krvave provokacije" da bi ciljano izazivala reakcije oružanih snaga tadašnje SR Jugoslavije.

Ali, dodao je, reakcije oružanih snaga tadašnje SR Jugoslavije nipošto ne opravdava agresorski rat NATO-a, naročito njegove brutalne razmjere po cjelokupnu srpsku infrastrukturu.

Zomeršu, koji se posjetom Pančevu uvjerio u strahovite ekološke posljedice NATO bombardovanja hemijskih postrojenja, rekao je da je "zločin zločin", te da je taj destruktivni rat koji je NATO vodio pod dirigentskom palicom SAD bio po vrsti i obimu jasno ogrešenje o zakone UN, koji se tiču čovjekove okoline i Ženevske konvencije.

Navodeći da se stariji ljudi u Pančevu još živo sjećaju kako je aprila 1941. godine njemački Vermaht sa svojom divizijom "Velika Njemačka" divljao po Pančevu, hapsio i ubijao nevine ljude, on je dodao da su se 1999. godine na istom tom pančevačkom nebu i šire pojavili ponovo avioni sa njemačkim crnim krstom.

On je podsjetio da ni "zelene" partije u Njemačkoj i Evropi nisu reagovale na ekološku katastrofu od bombardovanja, te ocijenio da, nažalost, istorija u Njemačkoj biva zaboravljena kad nije prijatna.

Zomeršu je rekao da, nažalost, i u Srbiji nailazi na ćutanje kada je postavio pitanje o posljedicama po zdravlje zbog svih tih hemijskih akcidenata i bombi sa osiromašenim uranijumom.

- Naišao sam na ćutanje... Vjerovatno iz obzira prema ekonomskim odnosima sa Zapadom, koji su u međuvremenu nastali. Strahujem da će ostati ćutanje i u redovima takozvanih zaštitara čovjekove sredine i partija zelenih širom Evrope. Iako je danas jasno da je taj rat vođen bez mandata UN, bio protivan međunarodnom pravu - dodao je on.

Zomeršu je poslije NATO agresije na Jugoslaviju predvodio ekipu koja je snimila film "Bombe na hemijska postrojenja".