Zakon o slobodi vjeroispovijesti je usvojen, ali tu ne prestaje borba za srpske svetinje u Crnoj Gori - poruka je Mitropolije, ali i srpskih partija u ovoj državi. Oni će, kažu, svako na svoj način braniti ono što je iskonsko u ovoj državi.Patrijarh srpski Irinej pozvao je vlasti Crne Gore, a posebno policiju, "da odmah prestanu sa brutalnim terorom nad Srpskom pravoslavnom crkvom, njenim sveštenstvom i vjernim narodom".cetinje-manastir.jpg

Nakon dramatičnog dana i noći u Crnoj Gori i hapšnja opozicionih poslanika, danas neobično mirno i tiho.

Dešavanja od juče jasno su pokazala namjeru crnogorske vlasti, ali i kategoričnost Mitropolije crnogorsko primorske, srpskih političkih partija i Srba koji ovdje žive, da brane ono što im je ugroženo.

Iz mitropolije crngorosko primorske poručuju nakon sinoćnjih dešavanja i usvajanja zakona da će i dalje braniti i čuvati svetinje u Crnoj Gori.

U Mitropoliji ističu da cijelo vrijeme, pa i juče, samo pokušavaju da civilizovano, pravno utemeljeno, argumentovano ukažu na neodrživost i štetnost Zakona koji je na noge podigao Crnu Goru.

Čuvajući i braneći svetinje, ističu, brane svoj identitet i obezbjeđuju opstanak i budućnost srpskog naroda na ovom prostoru.

- Život crkve ne zavisi od jednog zakona i glasanja, jer da je tako bilo kroz istoriju onda bi crkva davno ostala u istoriji i mi danas ne bismo bili u njoj ni ona u nama. Pravna priča nije završena, ima mehanizama i instrumenata koji će biti pažljivo razmotreni i upotrebljeni - kaže Velibor Džomić, koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske.

U Demokratskom frontu danas okupljeni svi. I članovi i dio poslanika koji je sinoć hapšen i pušten.

Među njima nisu bili Andrija Mandić, Milan Knežević, Milun Zogović kojima je određen dvadesetčetvoročasovni pritvor.

Iz ovog Fronta oštro su osudili prebijanje i maltretiranje sveštenstva Mitropolije, vjernog naroda, a posebno napad na vladiku Metodija.

- Mi kao poslanici najjače opozicione stranke u Crnoj Gori, sinoć smo branili dostojanstvo, čast, tradiciju, prave vrijednosti. DF je ponosan na sve što smo uradili - rekao je Nebojša Medojević, poslanik DF-a.

Slaven Radunović, poslanik DF-a uz ironiju navodi kako na neki način mogu da zahvale crnogorskom predsjedniku Milu Đukanoviću što je, kako kaže, poslije dugo vremena uspio da ujedini pravoslavni narod u Crnoj Gori.

- Mislim da je zagrizao zalogaj koji ne može da proguta - kaže Radunović.

Goran Komar publicista iz Herceg Novog oštro osuđuje postupke crnogorske vlasti.

- Srpski narod je i ovdje izložen asimilatorskom zahvatu, vjerni narod čuva SPC koju su utemeljili Nemanjići - navodi Komar.

Narod u Crnoj Gori, kao i uvijek - zavisno koga podržavaju tako se i izjašnjavaju. Ipak, danas je većina naših sagovornika bila ogorčena onim što je učinila crnogorska vlast.

Saopštenjem se danas oglasio i patrijarh srpski Irinej koji je istakao da je neljudsko prebijanje vikarnog episkopa dioklijskog Metodija, sveštenika i srpskih pravoslavnih vjernika, samo zato što su Srbi i što su pravoslavne vjere, čin nezabilježen u Evropi od pada fašizma i prestanka boljševičkog terora.

Zatražio je i da iz zatvora "odmah i neizostavno budu oslobođeni narodni poslanici, politički predstavnici srpskog pravoslavnog naroda u Crnoj Gori i svi drugi koji su uhapšeni juče i danas, zbog odbrane svojih svetinja od državnog terora i otimačine".

Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik ocijenio je potez crnogorske vlasti kao akt neprijateljstva prema srpskom narodu. Istakao je da je Crna Gora regulisala odnose sa predstavnicima svih konfesija koje postoje na teritoriji ove države, a samo prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi zauzela ovakav stav.

- To je neprihvatljivo da se na ovakav način omalovažava SPC. Mislim da je trebalo otvoriti dijalog i doći do kompromisa - naveo je Dodik.

Republika Srpska na ovakav odnos crnogorske vlasti prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi, ne gleda blagonaklono - poručuje Dopdik. Naglašava da je to akt koji će za dugo vremena usložniti odnose između Srba u cjelini i Crne Gore kao države.