Nebojša Vukanović, poslanik Liste za pravdu i red u Narodnoj skupštini Republike Srpske, suđenje entitetskom predsjedniku Miloradu Dodiku, pred državnim sudom, nazvao je "još jednom farsom". On je zaključio kako neće biti ništa od procesa protiv Dodika zbog njegovog "tajnog pakta" sa prvim ljudima međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, Christianom Schmidtom i Johannom Sattlerom. Kao argument za svoju tvrdnju Vukanović je naveo "odustajanje od zakona o nepokretnoj imovini RS", koji je "pao u zaborav" otkako je "naprasno skinut sa dnevnog reda" u NSRS-u.

Dodik je nakon današnjeg ročišta rekao da je ovo politički motivisan proces. Može li se posmatrati tako?

To je jedna u nizu farsu, vidjeli ste da polako isplivavaju detalji tajnog pakta, koji su napravili Dodik, Sattler i Schmidt – da će odustati od zakona o nepokretnoj imovini, koji je naprasno skinut sa dnevnog reda. Dodik je spustio lopticu, nema više njegovih floskula o otcjepljenju i nezavisnosti. Očita je nagodba Dodika, Sattler i Schmidt i mi smo žrtve tog “deala” (dogovora). Ponovo se pokazuje prava slika međunarodne zajednice.

Sud Bosne i Hercegovine odbio zahtjev za premještanje suđenja u Banjaluku. Pokazuje li to da se Dodik ipak pribojava ovog procesa?

Nisam pravnik, ali svakom laiku je jasno kako će predmet sa državnog suda, čije je sjedište u Sarajevu, premjestiti se na okružni sud u Banjaluci. Drago mi je da je služba Hrvatske, koja kontroliše Dodika, poslala Nobila da ga brani, kao što je poslala Nobila da pokuša kompromitovati slučaj (Davida) Dragičevića. Vrlo je nečasna uloga tog advokata Nobila.

Bh. zvaničnici jučer u Briselu okončali razgovore sa predstavnicima EU. Kako ocjenjujete poruke sa skupa?
Treba se zapitati zbog čega je istovremeno održana sjednica PIC-a i sastanak u Briselu? Sjednica PIC-a gdje se trebalo raspravljati o tehničkim izmjenama Izbornog zakona ostala je u sjeni zbog Briselu. U Brisel su otišli oni najnečasniji, čast izuzecima. Taj sastanak u Briselu suštinski nije ništa donio. Pitanje je zbog čega je Sattler najveći protivnik sprečavanja krađe na izborima i zašto on i Schmidt bježe gdje god se ja pojavim. Mislim da je to pokazatelj njihove nečasme uloge.
I Dodik i Trivić podržavaju Vučića?
To je užas koji će Trivić trpjeti zbog svoje politike. Ako su Dodik i Vučić stalno zajedno zašto i ona ide na skup? Mi smo jedini politički subjekt iz Republike Srpske koji uporno i principijelno govore da se ne trebamo miješati, trebaju o tome odlučivati samo građani Srbije. Gnjevan sam i razočara kada vidim da patrijarh i mitropoliti dodjeljuju ordene Dodiku i Luki Petroviću. Ako će se miješati neka skinu mantije i izađu na izbore. Tako je isto sa Islamskom zajednicom i Katoličkom crkvom. Ja sam za odvajanje vjere od države.