Vozači u BiH pohrlili su, već prvih dana, da prilagode svoje TAG uređaje za plaćanje putarine na autoputevima u Srpskoj i FBiH. Korišćenjem ovog najnovijeg sistema biće izbjegnuta zadržavanja i gužve pred naplatnim stanicama, rekao je u intervjuu "Glasu Srpske" vršilac dužnosti direktora "Autoputeva RS" Nedeljko Ćorić.

Naglasio je da će nakon što su sa "Autocestama FBiH" postigli sporazum da vozači sa jednim TAG uređajem prolaze kroz naplatne stanice u Srpskoj i FBiH ići i ka pronalasku istih rješenja sa Srbijom i Hrvatskom, jer autoputevima u tim zemljama putuje veliki broj vozača iz Srpske.

GLAS: Od ponedjeljka je omogućeno vozačima da koriste jedan TAG za elektronsku naplatu putarine u čitavoj BiH. Kako taj sistem funkcioniše?

ĆORIĆ: "Autoputevi RS" su na osnovu sporazuma o saradnji sa "Autocestama FBiH" od 19. juna svim korisnicima elektronske naplate putarine omogućili jednostavnije, brže i bezbjednije putovanje autoputevima u Srpskoj i FBiH. Naime, svi postojeći i novi korisnici sada mogu da jednim TAG uređajem prolaze kroz naplatne stanice u Srpskoj i FBiH. Sve što treba da urade jeste da na jednoj od naplatnih stanica rekonfigurišu svoj uređaj i podese ga za korišćenje na autoputevima, kojima upravlja drugo preduzeće, odnosno, korisnici iz Srpske na svom uređaju imaće i račun "Autocesta FBiH", dok će korisnici iz FBiH na svom TAG-u imati račun "Autoputeva RS", sa kojih će plaćati putarinu u zavisnosti od dionice koju koriste. Rekonfiguraciju uređaja naši korisnici mogu da urade na naplatnim stanicama "Sarajevo sjever i "Zenica jug", dok vozači iz FBiH to mogu da urade na stanicama "Čatrnja", "Jakupovci", "Prnjavor", "Kladari" i "Kostajnica".

GLAS: Koje su prednosti takvog sistema naplate putarine?

ĆORIĆ: Prednost će osjetiti sami korisnici, jer više neće u svojim automobilima morati da imaju po dva uređaja, već će jednim moći da prolaze kroz trake, predviđene za elektronsku naplatu putarine. Samim tim izbjeći ćemo zadržavanja i gužve pred naplatnim stanicama, odnosno vozači će putovati brže, jednostavnije i bezbjednije.

GLAS: Kolika je zainteresovanost vozača za plaćanje putarine jednim TAG-om već prvih dana od kada je sistem u funkciji?

ĆORIĆ: Zainteresovanost je velika i možemo već sada da kažemo da je u prvih nekoliko dana od primjene ove pogodnosti više od 100 naših korisnika iskoristilo mogućnost rekonfiguracije TAG uređaja. Posebno nas veseli činjenica da su ovu pogodnost prepoznali privrednici, koji su ujedno i najbrojniji na naplatnim stanicama sa zahtjevima da se postojeći TAG uređaji prilagode za korišćenje ove pogodnosti.

GLAS: Da li će o takvom sistemu plaćanja putarine predstavnici "Autoputevi" razgovarati i sa zemljama u okruženju?

ĆORIĆ: Naravno. Imamo namjeru da na isti način prilagodimo sistem sa "Putevima Srbije", kao i sa "Hrvatskim autocestama", jer su to zemlje kroz koje prolazi najveći broj naših korisnika.

Majski rekord

GLAS: Koliko je u ovoj godini prikupljeno novca od naplate putarine? Da li je i za koliko taj iznos veći u odnosu na prošlu godinu?

ĆORIĆ: Bilježimo stalno rast prihoda od naplate putarine. To, nesumnjivo ukazuje na činjenicu da se broj vozila na našim autoputevima, iz dana u dan, povećava. Za pet mjeseci ove godine, po ovom osnovu, ostvarili smo prihod od 13,47 miliona, dok je u istom periodu prošle godine prihod iznosio 10,88 KM. Rekordan prihod imali smo u maju, ukupno 2,97 miliona, što je povećanje za 24 odsto u odnosu na isti mjesec 2022. godine.