Sa pojavom morbila, od kojih je prije par dana preminula jedna beba, u prvi plan u BiH opet je izbila priča o značaju vakcinisanja djece protiv zaraznih bolesti.


Ljekari upozoravaju da, zbogne nedovoljnog obuhvata vakcinacijom, BiH prijeti povratak zaraza poput dječje paralize, velikog kašlja, rubeole i zaušnjaka.


Lani su samo u RS zabilježena 22 slučaja zaušnjaka, jedan rubele i četiri slučaja velikog kašlja.


Dječje paralize nema već dugi niz godina, ali, kako upozoravaju u Institutu za javno zdravstvo RS, postoji rizik od ponovnog unošenja virusa u našu zemlju, iz zemalja u kojima ove bolesti još ima, kao i od daljeg širenja virusa ove bolesti.


U ovom momentu, najveća prijetnja su nam, svakako, morbili, a samo na području Kantona Sarajevo, od 4. do 10. marta, prijavljena su 32 slučaja novooboljelih, čime ukupan broj od početka godine dostiže 65.


Provjerom vakcinalnog statusa kod oboljelih, utvrđeno je da za četiri slučaja ne postoje podaci, dok svi ostali oboljeli nisu vakcinisani.


Apel roditeljima


Kako su saopštili iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć ovog kantona, beba koja je preminula takođe nije bila vakcinisana, zbog čega ljekari apeluju na roditelje da se odupru antivakcionom lobiju i da na vrijeme vakcinišu svoju djecu.

Primjera radi, u Srbiji i Rumuniji je praksa odlaganja ili izbjegavanja MRP vakcine prethodnih godina dovela do velikih epidemija morbila sa smrtnim ishodima. U Srbiji je od morbila lani umrlo 15, dok je u Rumuniji u posljednjoj epidemiji morbila umrlo više od 40 osoba.


U Srpskoj ove godine još nema slučajeva malih boginja, ali iz IJZ poručuju da je obuhvat vakcinacijom MRP vakcinom, koja štiti od morbila, zaušnjaka i rubeole, i dalje nedovoljan.


– On je lani iznosio 83 odsto. S obzirom na to da su morbili jedna od bolesti koja se najbrže širi među osobama koje nisu imune, neophodno je da obuhvat bude 95 odsto, kako bismo imali adekvatan kolektivni imunitet. Lani je u RS prijavljeno 80 slučajeva morbila, 22 slučaja zaušnjaka i jedan slučaja rubeole – naglašava epidemiolog u IJZ Jela Aćimović.


Preventiva


Bolesnik od morbila, u osjetljivoj sredini, u prosjeku zarazi 12 do 18 osoba, a nevakcinisana djeca imaju 35 puta veću vjerovatnoću da obole u odnosu na njihove vakcinisane vršnjake.


Obuhvat petovalentnom vakcinom, protiv difterije, tetanusa, pertusisa-velikog kašlja, poliomijelitisa-dječje paralize i infekcija Hemofilusom influence tip B, prethodne godine je u RS iznosio 91 odsto.


– Kad je riječ o dječjoj paralizi, najbitnije je da radimo na povećanju obuhvata vakcinacijom, odnosno održavanju visokog obuhvata, te na jačanju nadzora nad akutnom flakcidnom paralizom, koja je glavni simptom dječje paralize. Cilj ovog nadzora je da se svaki eventualni slučaj ove bolesti odmah prepozna, te da se spriječi dalje širenje bolesti u populaciji – naglašava Aćimovićeva.


I iz ovog institututa više puta su upozorili da, bez vakcinacije, rizikujemo ponovno pojavljivanje teških zaraznih bolesti, koje izazivaju obolijevanje, invalidnost i smrtne ishode, i predstavljaju značajan teret zdravstvenim sistemima.


I iz Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) nedavno su saopštili da je neodlučnost, odnosno odbijanje vakcinisanja, jedna od glavnih prijetnji globalnom zdravlju u ovoj godini.


Nema efikasnog lijeka


MRP vakcina daje se protiv bolesti koje izazivaju virusi, a protiv kojih nema efikasnog lijeka. U određenom broju slučajeva one mogu izazvati vrlo teške posljedice kod obojlelih. Morbili mogu dovesti do upale pluća, upale mozga, sljepila, ili čak do smrtnog ishoda.


Zaušnjaci mogu dovesti do meningitisa, gluvoće, upale testisa. Rubeola takođe može dovesti do upale mozga i krvarenja, ali je najopasnija za trudnice, jer može izazvati pobačaj ili teške anomalije kod nerođene bebe.


Izvor: Srpskainfo