neimarstvo.jpg

Građevinsko preduzeće “Neimarstvo” iz Trebinja prodato je licitacijom banjalučkoj firmi “Cook” za pet miliona i 72 hiljade maraka, što je više za oko 5.000 maraka od cijene raspisane po oglasu i jedini je ponuđač bila pomenuta firma.

Radi se o 14.000 kvadrata nekretnina, zemljišta i građevinskih objekata koji su se godinama najprije trebali pravno regulisati i cjelokupnu imovinu prevesti na “Neimarstvo”, a zatim je knjižiti u stečajnu masu.

Prema informacijama iz Okružnog privrednog suda u Trebinju, firma “Cook” je još 19. avgusta uplatila predujam od 50.000 maraka, a prije nekoliko dana je uplaćen i cjelokupan iznos, odnosno, razlika do sume dogovorene na sedmoj po redu licitaciji Neimarstva.

Banjalučka firma “Cook”, koja je i ranije kupila dio nekretnina “Neimarstva”, ponudila je za ostatak nekretnina, a to podrazumijeva dosta veći dio kapitala u koji spada i upravna zgrada firme, preko pet miliona maraka, što je prihvaćeno sa olakšanjem, s obzirom na višegodišnju agoniju u ovom preduzeću.

Radnici “Neimarstva” koji su na dan otvaranja stečaja u ovom preduzeću imali radne knjižice, isplaćeni su, kako je saopšteno u sudu, u višem isplatnom redu od dijela imovine koja je ranije unovčena.

“Sada slijedi isplata razlučnih povjerilaca – Ministarstvo finansija, Poreska uprava RS područni centar Trebinje, u iznosu od 2 miliona i 712 hiljada maraka, a ostatak ide na opšti isplatni red”, kažu u Okružnom privrednom sudu Trebinje.

Svi oni iz opšteg isplatnog reda će biti isplaćeni samo u određenom procentu.

Na glavnu diobu će saglasnost dati Odbor povjerilaca, i to nakon eventualnih primjedbi, a tačku na ovu agoniju će na kraju dati stečajni upravnik.

Prema namjerama firme “Cook”, na ovoj parceli bi trebali da se grade stambeno-poslovni objekti, što će se rješavati u skladu sa urbanističkim i građevinskim planovima Grada Trebinja.

Stečajni postupak u “Neimarstvu” pokrenut je, u stvari, još 2012. godine, u kome vremenu su se promijenila i dva stečajna upravnika, javljali su se, pa odustajali kupci, da bi se na posljednjim licitacija dešavala situacija da se niko nije javljao na ponude najvjerovatnije zbog ranije previsoke cijene, a sve učestalije su bile i provale na nezaštićenu imovinu.

Stečajni upravnik je zbog ovih provala, koje su uredno prijavljivane nadležnim organima, radi zaštite imovine, već angažovao zaštitarsku firmu “Sector security” iz Trebinja koja sada čuva ovaj prostor.