Kroz jučerašnju akciju skrininga na glaukom u okviru obilježavanja Svjetske nedjelje borbe protiv glaukoma ljekari Klinike za očne bolesti UKC RS su pregledali ukupno 312 pacijenata, od kojih 143 muškarca i 169 žena.


Tom prilikom je dijagnostikovan povišen intraokularni pritisak kod 21 pacijenta, a evidentne glaukomske promjene na očnom živcu su pronađene kod 18 pregledanih pacijenata.


Svi ovi pacijenti su dalje upućeni na dopunsku opservaciju i obradu u Kabinet za glaukom i Kabinet za ispitivanje vidnog polja Klinike za očne bolesti UKC RS, gdje će im se sprovesti dodatna dijagnostička obrada, kao i sofisticirane dijagnostičke.


– Zanimljiva je činjenica da je kod 19 odsto pregledanih pacijenata u okviru ove skrining akcije bila pozitivna porodična anamneza na glaukom, što govori u prilog činjenici da su naši pacijenti svjesni značaja redovnih kontrolnih pregleda ukoliko neko od njihovih srodnika ima glaukom. Životna dob pregledanih pacijenata je bila prosječno 66 godina, najmlađi pacijent je imao 21 godinu, a najstariji 94 godine – saoptili su iz UKC RS.


Glaukom je jedno od najčešćih oftalmoloških oboljenja koje, ukoliko se na vrijeme ne otkrije i ne liječi, dovodi do neminovnog sljepila. Riječ je o hroničnoj, progresivnoj bolesti kod koje povišen očni pritisak dovodi do postepenog propadanja očnog živca.


Izvor Srpska info