policija-srpska-direktor.jpg

Nezavisni odbor raspisao je u petak novi konkurs za izbor direktora Policije Republike Srpske nakon što je polovinom marta bez obrazloženja poništio konkurs koji je bio raspisan 15. januara i na koji su se prijavila četiri kandidata.
Pored opštih uslova koji se odnose na zdravstvenu sposobnost i propisuju da se protiv kandidata ne vodi krivični postupak, da mu nisu izricane disciplinske mjere ili da nije optužen od strane Haškog tribunala, kandidati moraju da ispune i posebne uslove koji su rigorozniji nego prije četiri godine, kada je aktuelni direktor Policije RS Darko Ćulum izabran na tu funkciju.

Uz obavezno posjedovanje sedmog stepena stručne spreme policijsko-bezbjednosnog smjera ili diplome pravnog fakulteta i položenog stručnog ispita, kandidati moraju da imaju čin “glavni inspektor” i najmanje pet godina rada u tom činu, dok su prije četiri godine kandidati morali imati najmanje tri godine rada u činu glavnog inspektora.

Prema saznanjima “Glasa Srpske”, najozbiljniji kandidati za nasljednika Darka Ćuluma na funkciji prvog policajca Srpske su aktuelni načelnik Uprave za obezbjeđenje ličnosti i objekata Borislav Šarić i bivši načelnik Uprave kriminalističke policije i aktuelni savjetnik ministra unutrašnjih poslova Siniša Kostrešević.

- Šarić i Kostrešević se nisu prijavljivali na januarski konkurs zato što nisu ispunjavali uslove, jer im je nedostajalo po par mjeseci da ispune uslov koji se odnosi na pet godina rada u činu glavnog inspektora. U međuvremenu su ispunili uslove i slove za najozbiljnije kandidate iako će se na konkurs sasvim sigurno prijaviti bar još neko od kandidata koji su i u januaru lovili direktorsku fotelju - uvjerava naš sagovornik.

On podsjeća da su se tada na konkurs prijavili aktuelni načelnik Uprave policije Dalibor Ivanić, načelnik Centra za obuku MUP-a RS Mladen Marić, zatim načelnik Uprave za policijsku podršku Željko Spasojević te službenik ove uprave i bivši načelnik Jedinice za posebne istrage Vlado Jovanić.

- Na konkurs je bila stigla i prijava načelnika Službe za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu Dragana Jevđenića, ali Nezavisni odbor je ustanovio da on dokumentaciju nije dostavio u propisanoj formi, pa je njegova prijava odbačena - podsjeća naš izvor.

Direktor Policije RS Darko Ćulum kratko je rekao za “Glas Srpske” da petnaestak policijskih službenika ispunjava uslove za njegovog nasljednika, ali nije želio da govori o imenima.

- Ne želim nikoga poimenično da izdvajam, ali MUP RS ima jako kvalitetnih policijskih službenika koji ispunjavaju propisane uslove - kazao je kratko Ćulum.

Aktuelni direktor Policije RS Darko Ćulum predložen je za direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), ali uprkos tome što je sprovedena kompletna konkursna procedura, njegovo imenovanje koči politika, odnosno kadrovi SDA u Savjetu ministara BiH.

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija nekoliko puta je na dnevni red stavljao Ćulumovo imenovanje za prvog čovjeka SIPA, ali zbog opstrukcija bošnjačkih ministara to pitanje je skidano sa dnevnog reda.