Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da slijedi testiranje svih onih koji su bili u kontaktu sa pet novozaraženih Trebinjaca, čije je trenutno zdravstveno stanje dobro i koji nemaju simptome virusa korona.trebinje-gu.jpg

Ćurić je, nakon sastanka Štaba za vanredne situacije, rekao da su ga medicinski radnici upoznali da je riječ o samom početku bolesti, što je, kada se sve uzme u obzir, ohrabrujuća vijest za sve.

„Vrlo je važno i da se svi oni kojima je rezultat testa na virus korona negativan – ponašaju kao da su pozitivni, jer postoje slučajevi gdje je prvi test negativan, a naredni pozitivan“, naveo je Ćurić.

On je naglasio da nema razloga za paniku, pozivajući sve sugrađane da poštuju preventivne mjere nadležnih.

„Moramo da počnemo da razmišljamo kao da smo svi zaraženi, da smanjimo kontakte, nosimo rukavice i masku, a da naši najstariji sugrađani ostanu kod kuće“, naveo je Ćurić.

Za one koji nemaju masku i rukavice pozvao je da se jave na broj 121 i da će na kućnu adresu dobiti i masku i rukavice.

„Stigle su i maske i rukavice koje su najavljene. Već se nalaze u mjesnim zajednicama i biće podijeljene našim sugrađanima“, poručio je Ćurić.

Trebinjski gradonačelnik je i danas ponovio da su sve preduzete preventivne mjere neophodne, da ih je Trebinje uvelo prije skoro svih drugih gradova u regionu i da je njihov rezultat da u našem gradu virusa nije bilo skoro 40 dana od njegovog prvog evidentranja na području Republike Srpske.Epidemiolog Jelena Durić rekla je da se nastavlja epidemiološka istraga svih novozaraženih lica iz našeg grada.

Direktor trebinjske Bolnice primarijus dr Ljubica Miljanović kazala je da su u trebinjskoj Bolnici smještena dva pacijenta, čije je zdravstveno stanje stabilno.

Drugi pacijent je supruga prvooboljelog.
„Prvooboljeli je bio na liječenju u Banjaluci. Međutim, za tu kliniku važi da na njoj nema zaraženih virusom korona“, navela je Miljanovićeva.

Načelnik Policijske uprave Trebinje Siniša Laketa kazao je da će se i u narednom periodu biti pojačana kontrola svih vozila i vozača, lica i rješenja izdatih od nadležnih organa i institucija, te da će pružiti svu neophodnu podršku sprovođenju odluka republičkog i gradskog Štaba.
Na području istočne Hercegovine registrovano je sedam slučajeva infekcije novim virusom korona.