Na Francuskoj rivijeri, tačnije u Kanu, juče je uhapšen narko-diler Marko Đorđević (32), za kojim je prošle godine raspisana međunarodna potjernica zbog ubistva Luke Radulovića (37) u beogradskoj pivnici “Ispod mosta”.djordjevic-marko.jpg

Uhapšen je u luksuznoj vili u predgrađu Kana, u kome je učestvovalo petnaestak policajaca.

Đorđević je, kako navode francuski mediji, primjećen u četvrtak uveče, da bi dan kasnije u jutarnjim satima bio uhapšen.

- Bjegunac, koji je na međunarodnoj potjernici i koji je mjesecima bio neuhvatljiv, očigledno je želio porodični odmor na sunčanoj rivijeri. Iznajmio je  veliku kuću u Mužinu - piše  jedan francuski portal.

Navodi se i da je čitava akcija prošla bez problema, ali da je bila teška zbog prisustva djece i žene. Đorđević, za koga se spekuliše i da je blizak kriminalnom klanu"Amerika" nakon hapšenja predat je javnom tužilaštvu u Provansi, koje je zaduženo za dalje postupanje kada je riječ o izručenju srpskim vlastima. Po nalogu Srbije, u kojoj mu prijeti kazna od 40 godina zatvora, za njim je bila raspisana crvena Interpolova potjernica.

Osim njega, potjernica je raspisana i za njegovim saradnikom Srđanom Kukoljem.

Do Đorđevićevog hapšenja je došlo zahvaljujući saradnji tima ENFAST (Evropska mreža odbjeglih aktivnih timova za pretragu), sačinjenog od agenata iz Italije, Srbije, Slovenije i Francuske.

Operacija je započela kada je srpski ENFAST tim aktivirao italijanske kolege, sastavljene od policajaca, karabinjera i finansijera Službe za međunarodnu policijsku saradnju Centralne uprave kriminalističke policije, tako što su pratili kretanje bliskih članova Đorđevićeve porodice.

Praćene su njegova majka, sestra i njegova supruga sa dvoje djece koji je trebalo da se vrate u Srbiju letom iz Milana 23. avgusta. Istražni tim odmah je rekonstruisao kretanje porodice, uspjevši da identifikuju sredstva od 16. avgusta po dolasku u Italiju, na istom aerodromu u Milanu.

Pošto se radilo o kombiju sa slovenačkim registarskim tablicama, slovenački tim ENFAST  odmah je aktiviran i utvrdio da je vozilo iznajmljeno. Slovenačka policija rekonstruisala je rutu kombija do njegovog krajnjeg odredišta u Francuskoj, u poznatom i turističkom gradu Kanu.

Posao tu preuzima francuski tim ENFAST koji je identifikovao vilu u kojoj je Đorđević bio sa porodicom tokom ljetnjeg odmora, uhapsivši ga ubrzo nakon toga, pišu italijanski i francuski onlajn mediji.

Ubistvo Luke Radulovića desilo se 18. aprila prošle godine u klubu "Ispod mosta" na privatnoj proslavi. Đorđević se tu sreo sa Radulovićem, u koga je ispalio smrtonosne hice naočigled brojnih gostiju.

Iz lokala je pobjegao, dok ga je napolju čekao saradnik Kukolj. Vjeruje se da su njih dvojica ubrzo nakon toga napustili teritoriju Srbije, ilegalnim prelazima, i da su utočište našli u nekoj od susjednih zemalja.

Samo četiri mjeseca prije ubistva u ovom beogradskom klubu, Đorđevića je Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno oslobodio optužbi za pokušaj ubistva Milomira Markovića i Danijela Lekića 8. januara 2012. ispred splava “Amsterdam” u Beogradu, gdje su radili kao obezbjeđenje.