Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa,u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske izvršeno je testiranje 520 laboratorijskih uzoraka iz 30 opština u Republici Srpskoj, a virus korona potvrđen je kod još šest osoba u Republici Srpskoj, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.
Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite - Foto: RTRS
Riječ je o licima iz Banjaluke, Doboja, Gradiške, Kneževa, Laktaša i Zvornika.

Tri su osobe muškog i tri ženskog pola. Jedna žena je mlađe životne dobi, dvije su starije životne dobi. Dva muškarca su srednje i jedan starije životne dobi.

Među osobama kod kojih je utvrđeno prisustvo virusa korona su dva korisnika doma za starija lica u Kneževu. Iz ovog doma za starija lica testirano su i još 22 korisnika koji su negativni na virus. Među zaraženima su i jedan ljekar iz Doboja i jedna medicinska sestra iz Gradiške.

U posljednja 24 časa testirano je i još 196 osoba koje radei borave u domovima za starija lica, 34 zdravstvena radnika i 54 osobe iz lokalnih karantina ili objekata za izolaciju. Svi ovi uzorci su negativni na virus korona.

Trenutno, virus korona u Republici Srpskoj potvrđen je kod ukupno 617 osoba, 21 osoba je preminula od posljedica bolesti izazvane virusom, dok je 306 lica oporavljeno.

U Republici Srpskoj do sada je na virus korona izvršeno ukupno 9.638 testiranja, odnosno testirano je 9.370 osoba.

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske ukupno se liječi 108 osoba sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo korona virusa. Na Odjeljenju Kovid 19 hospitalizovano je 37 pacijenata teže kliničke slike, dok je u izolaciji 12 pacijenata.

Kod sedam pacijenata zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, a četiri osobe su na neinvanzivom modu mehaničke ventilacije. Na Odjelu hirurgije (stara lokacija UKC) je osam pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom i na Odjelu pulmologije (stara lokacija UKC) je 40 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom.

U Bolnici “Sveti Apostol Luka“ u Doboju zbrinuto je pet pacijenata sa KOVID 19 oboljenjem, u Opštoj bolnici Trebinje osam osoba, u Bolnici “Srbija“ u Istočnom Sarajevu pet, u Bolnici “Doktor Mladen Stojanović“ u Prijedoru šest pacijenta i u Univerzitetskoj bolnici u Foči jedan pacijent.

Kada su u pitanju objekti za izolaciju u kojima se nalaze osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona, a nemaju simptome KOVID-a 19, u Studentskom centru “Nikola Tesla“ u Banjaluci nalazi se 68 osoba, u Studentskom domu u Trebinju 31,u Domu učenika Bijeljini jedna osoba, u Studentskom domu u Istočnom Sarajevu jedna osoba i u Studentskom centru Zvornik dvije osobe.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno su 3.602osobe, a nadzor je završen kod 21.230 osoba.

Na sedam graničnih prelaza u Republiku Srpsku je tokom 24 časa ušlo ukupno 79 osoba, 95 osoba je izašlo iz karatina i upućeno u lokalne karantine u opštinama, a trenutno se u karatinima na sedam graničnih prelaza nalazi ukupno osam osoba.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske još jednom podsjeća građane da se strogo pridržavaju propisanih mjera u cilju suzbijanja širenja novog virusa korona.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Institut za javno zdravstvo Republike Srpskenastaviće da redovno obavještavaju javnost o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj.