Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je danas da nema novih slučajeva zaraze virusom korona u Srpskoj, te da se 221 osoba nalazi pod nadzorom.
Alen Šeranić - Foto: RTRS

On je naveo da je nad 37 osoba prestao nadzor nakon četrnestodnevne izolacije.

- U izolaciji na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske trenutno su četiri osobe. Među njima je i muškarac iz Čelinca kod koga je juče utvrđeno prisustvo virusa korona. Njegovo stanje je dobro i on je zbrinut u UKC-u Srpske - izjavio je Šeranić.

Šeranić je uputio izvinjenje roditeljima učenika banjalučke Osnovne škole "Branko Ćopić" jer se informacija o negativnom nalazu testirane djece pojavila u javnosti prije nego što je njima saopštena.

Ministar je, nakon sjednice Koordinacionog tima za planiranje, sprovođenje i praćenje aktivnosti u Republici Srpskoj u vezi sa pojavom bolesti koju izaziva virus korona, rekao da svako lice koje dođe u Srpsku sa područja gdje se virus proširio bude odgovorno i javi se domu zdravlja.

Doktorka Jelena Đaković Dević navela je da ne postoji razlog za zabranu masovnih okupljanja, ali je apelovala na osobe sa respiratornim problemima da ne odlaze na javne skupove.

Ona je rekla da preventivne aktivnosti uključuju i izbjegavanje odlaska u zdravstvene ustanove ukoliko ne postoji potreba za tim.

- Osobe koje dolaze iz drugih zemalja u kojima postoji širenje virusa, moraju obavezno da se jave nadležnim domovima zdravlja. Doktori će telefonskim putem preporučiti mjere. U slučaju sumnje na oboljenje, obavlja se detaljna epidemiološka anketa i nalažu se potrebne mjere - pojasnila je Devićeva.

Sastanku Koordinacionog tima prisustvovala je i Patricija Kormos, konsultant Svjetske zdravstvene organizacije za pripremljenost i operativno planiranje.

Sastanak Koordinacionog tima (Foto: RTRS)

VIDEO