Intezivne padavine u slivu Trebišnjice tokom dana uzrokovale su pojačan dotok vode u akumulacije Bileća i Trebinje, ali bojazni od plavljenja nema, potvrdio je Srni Aleksandar Vujić, izvršni direktor za upravljanje sistemom Hidoelektrana na Trebišnjici /HET/.




Vujić napominje da je u Trebinju do 14.00 časova izmjereno više od 70 litara po metru kvadratnom, u Gacku i Bileći po 26 litara, što se, kako kaže, odrazilo u najvećoj mjeri na veliki međudotok u akumulaciju Trebinje od 200 metara kubnih u sekundi.


"Zbog manjeg kapaciteta akumulacije i neraspoloživosti Hidroelektrane /HE/ Dubrovnik nakon havarije, prinuđeni smo pored angažovanja HET-a, da dodatno ispuštamo vodu na brani Gorica u granicama koje ne mogu dovesti do bilo kakvih problema prilikom proticanja kroz grad Trebinje", istakao je Vujić.

On naglašava da se u narednim časovima očekuje stabilizacija vremena kada će ispuštanje vode biti svedeno na uobičajen nivo.


"Za velike dotoke u akumulaciju Bileća usljed kiše i topljenja snijega preostali dio akumulacionog prostora je sasvim dovoljan da prihvati očekivane pojačane dotoke za ovaj period godine", naglasio je Vujić.


Izvor: Srna