I pored novih padavina i pojačanih dotoka i međudotoka u akumulacije Bileća i Trebinje bojazni od plavljenja u slivu rijeke Trebišnjice nema, izjavio je za Radio Trebinje Aleksandar Vujić, izvršni direktor za upravljanje sistemom Hidroelektrana na Trebišnjici.


On navodi da su za protekla 24 časa u slivu Trebišnice zabilježene minimalne količine padavina, od 3,3 litra na Čemernu do devet litara po metru kvadratnom u Trebinju, te da se upozorenja na obilne padavine i opasnost od poplava odnose na sjeverni i centralni dio RS.

„Dotoci i međudotoci u akumulacije Bileća i Trebinje su pojačani, ali je to uobičajeno za ovo doba godine. Što se tiče protoka Trebišnjice kroz grad, i dalje kontrolisano ispuštamo 35 metara kubnih vode u sekundi, u skladu sa dogovorom o angažovanju PHE ‘Čapljina‘, vezano za dogovor između ERS i Elektoprivrede HZ Herceg Bosne, zbog havarije HE ‘Dubrovnik‘. I pored najavljenih padavina narednih dana, spremni smo da prihvatimo sve nove padavine i opasnosti od poplava nema“,ističe Vujić.

Stevan Bekan, direktor Javne ustanove „Ekologija i bezbjednost“ Trebinje kaže da je zbog najavljenih padavina, stepen pripravnosti Službe civilne zaštite, koja djeluje u okviru ove ustanove, podignuta na viši nivo.

Izvor RT
„U našem gradu, prema riječima nadležnih u HET-u, u ovom trenutku nema opasnosti od poplava. Nivo pripravnosti naše službe podignut je zbog najavljenih padavina, za sada nismo imali prijava građana o eventualnoj ugroženosti od poplava. Spremni smo da reagujemo u slučaju potrebe, u stalnom smo kontaktu sa nadležnim služama HET-a i gradske uprave, raspolažemo i sa određenom količinom vreća sa pijeskom. Građani Trebinja ne treba da brinu, mi smo spremni da pravovremeno reagujemo, ukoliko bude potrebno“, naveo je Bekan.