Nobelova nagrada (Foto: wired.co.uk) -
Fizička ceremonija uručenja Nobelovih nagrada u Stokholmu 10. decembra je otkazana, prvi put od 1944. godine, zbog pandemije kovida 19, objavila je danas Nobelova fondacija.

Televizijska ceremonija ipak je predviđena, a laureati će dobiti svoje nagrade na daljinu.

Imena dobitnika raznih Nobelovih nagrada za medicinu, fiziku, hemiju, književnost, mir i ekonomiju će biti objavljeni na datume koji su predviđeni između 5. i 12. oktobra iz Stokholma i Osla.

Iz norveškog Nobelovog instituta, gdje se dodjeljuje nagrada za mir ranije su objavili da će u Oslu 10. decembra biti održana mala ceremonija u vrlo redukovanom formatu, bez banketa i velikog okupljanja.

U Stokholmu se svakog 10. decembra, na godišnjicu smrti osnivača nagrade Šveđanina Alfreda Nobela, uručuju nagrade koje su odredili švedski odbori za medicinu, fiziku, hemiju, književnost, kojoj je kasnije dodata i nagrada za ekonomiju.

- Poslednji put kad nije bilo ceremonije u Stokholmu bilo je 1944. godine, za vrijeme Drugog svjetskog rata, mada će ove godine ipak biti virtuelna ceremonija - rekao je za Frans pres Gustav Kelstrand, istoričar Fondacije Nobel.

Tokom Drugog svjetskog rata više nagrada nije bilo ni uručeno ni dodijeljeno iako Švedska nije učestvovala u sukobu. Nagrade iz 1944. retroaktivno su uručene 1945. Godine 1940, 1941. i 1942. nikakva nagrada nije dodijeljena niti ceremonija održana.

Ove godine ideja je da se medalje i diplome uruče laureatima na siguran način u njihovim zemljama boravka, vjerovatno pomoću ambasadora ili univerziteta na kojima rade, navela je Fondacija Nobel.