Direktor Rudnika i Termoelektrane Gacko Maksim Skoko rekao je da je ovom preduzeću neophodna proizvodna radna snaga, odnosno rukovaoci mašina, električari, vozači velikih kamiona i slični profili, te istakao da se pitanje kadrovskih resursa prioritetno rješava.

Skoko je rekao da je RiTE početkom godine imao oko 1.950 radnika, čiji je broj smanjen za oko 100 prirodnim odlivom i stimulativnim otpremninama.

– Ugovor o radu je raskinut sa oko 80 radnika kojima su isplaćene stimulativne otpremnine – naveo je Skoko i dodao da tu, prije svega, misli na administrativne radnike čiji je radni vijek pri kraju.

On je istakao da postepeno moraju da podmlađuju kadar u proizvodnji, dodajući da je u vezi sa tim postignut dogovor sa Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske i da je u Srednjoškolskom centru u Gacku ove godine upisano jedno odjeljenje električara.

Kada je riječ o mehanizaciji, Skoko je rekao da je dio obnovljen početkom godine, ali da je uglavnom riječ o mašinama sa velikim brojem odrađenih sati i da će biti potrebno dodatno ulaganje u mehanizaciju.

Skoko je rekao da ih očekuje ekološko-tehnološka modernizacija elektrane i da postoji potreba za ozbiljnijim ulaganjima u rudnik kako bi obezbijedili da “Elektroprivreda Srpske” u Gacku ima stabilnog proizvođača električne energije.

On je istakao da nije realno da cijeli taj proces bude realizovan u jednoj godini, te da će dio novca za to obezbijediti iz vlastitih sredstava, a dio iz kredita.