Klinički centri, bolnice i domovi zdravlja, njih 67, samo Poreskoj upravi RS duguju 161,2 miliona KM, piše poslovni portal Kapital.ba.
Dvije trebinjske zdravstvene ustanove – Bolnica i Dom zdravlja Trebinje ukupno duguju 6,1 milion KM. Postojeća dugovanja ne opterećuju poslovanja ni jedne ni druge trebinjske zdravstvene ustanove tvrde direktori Bolnice i Doma zdravlja, a za trajno rješavanje ovog duga potrebno je stabilnosti finansijskih tokova, odnosno priliva novca, ali i donošenja niza zakonskih mjera.


Vaso Mijanović, direktor Bolnice Trebinje, ne negira dugovanje od 3,3 miliona KM.
„Situacija u zdravstvenom sistemu RS je izuzetno teška. Fond zdravstvenog osiguranja RS je na početku godine, a s obzirom na slabiji priliv finansijskih sredstava, ponudio ugovore koji nisu dovoljni da se pokrije tekuće poslovanje, mi smo prinuđeni da iz godine u godinu negativno poslujemo. To se održava na neredovno ispunjavanje poreskih obaveza, odnosno uplate poreza i doprinosa. U izboru između osnovnog procesa rada, tj. pružanja zdravstvenih usluga i plaćanja poreza i doprinosa, mi se odlučujemo održimo zdravstvene usluge na najvišem mogućem nivou. To je veliki problem koji će zahtjevati sistemsko rješenje“, kaže Mijanović.
On izražava nadu da će Bolnica u ovoj godini uspjeti da se izbori sa ovim problemima, odnosno da neće biti blokada od strane dobavljača ili Poreske uprave RS.
Branka Drašković, direktor trebinjskog Doma zdravlja, ističe da je iznos od 2,8 miliona dug naslijeđen iz proteklog perioda, odnosno do trenutka stupanja na dužnost novog menadžmenta ove zdravstvene ustanove.
„U toku 2017. godine Dom zdravlja je uspio da redovno izmiri sve tekuće obaveza prema Poreskoj upravi RS. Plate i sve naknade prema radnicima su redovno izmirivane i trudićemo da i u 2018. godini nastavimo sa visokim nivoom pružanja zdravstvenih usluga“, kaže Draškovićeva.
Prema podacima Poreske uprave, zaključno sa 31. decembrom prošle godine, najveći dužnik je Univerzitetski klinički centar RS sa dugovanjem od 49,8 miliona KM.
Međutim, UKC ima i svježije podatke, pa su 23. januara dospjele poreske obaveze, ali i reprogrami dostigli cifru od 50,8 miliona KM – milion više nego samo 23 dana ranije.
Drugi po redu na listi dužnika je Klinički centar Istočno Sarajevo kojem je „omča oko vrata“ dug težak više od 26 miliona KM.
Među bolnicama svakako prednjači dobojska „Sveti apostol Luka“, kojoj su poreznici zaveli dug od čak 15,5 miliona KM, dok Bolnica Istočna Ilidža duguje 9,2 miliona KM, Univerzitetska bolnica Foča – 7,7 miliona, bijeljinski „Sveti Vračevi“ – 7,1 milion te Opšta bolnica Gradiška – oko 6,6 miliona KM.
Radio Trebinje