Nepisana pravila DISKRIMINIŠU SRBE u dolini Neretve: Mostar primjer na kome se lomi visoka politika u BiH

Još jedan dokaz o teškom položaju Srba u Federaciji BiH jeste da je na konkursu MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona zaposleno 26 osoba, a nijedan Srbin.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH, Miloš Lučić, smatra da je to nečuveno.

Lučić je rekao da je položaj srpskog naroda u tom dijelu FBiH težak u smislu formalne, ali i stvarne konstitutivnosti. On smatra da pri zapošljavanju treba ispoštovati nacionalnu zastupljenost stanovništva, i to prema popisu iz 1991. godine.

– Iako su prema Ustavu FBiH Srbi konstitutivan narod u HNK, Srbi ni na koji način ne mogu uticati na odluke koje se tiču njihovog statusa – istakao je Lučić.

FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Kaže da je posljednji primjer još jedan dokaz o teškom položaju Srba u ovom kantonu i zato dodaje da ne čudi što Srbi odlaze, posebno mladi.

Ovo je prvi put da se jedan visoki zvaničnik oglasio po pitanju položaja Srba u ovom dijelu Federacije, izjavio je predsjednik Koordinacije srpskih udruženja u Mostaru, Dušan Golo. On za Srpskainfo navodi da su Srbi u Mostaru diskriminisani, te da se vrši teror većine nad manjinom. Dodaje da to nažalost nije ništa novo, nego nešto o čemu pričaju 25 godina.

– Dati takvu izjavu u 21. vijeku, kao što je Slađan Bevanda poručio u neku ruku, da stubovi društva rade po nepisanim pravilima, nešto je što je nama neshvatljivo. Da je zakona, Bevanda bi bio smijenjen. Malo je reći da je deskriminacija što Srbi ne mogu biti u institucijama u kojima vlada pravilo da Hrvati nasljeđuju Hrvate, Bošnjaci Bošnjake, a Srbi Srbe. U prevodu, mi smo glavom ispod vode i nema načina da dignemo glavu, jer nas oni stalno guše – ocijenio je Golo.

FOTO: KLIX/RAS SRBIJA

Dodaje da je problem što niko od zvaničnika iz Srpske ne reaguje na Bevandinu izjavu.

– Znamo da je partnerski odnos između SNSD i HDZ na nivou države, ali se niko ne oglašava. Nekoj visokoj politici to nije u interesu. Mi smo napravili nacionalnu kartu i imamo podatke o Srbima u Mostaru, i to je prenijeto svim zvaničnicima. Nije jasno zašto niko ne reaguje – kaže Golo.

Navodi da je neshvatljivo da se stvari rješavaju tako što predstavnici hrvatskog i bošnjačkog naroda rade mimo zakonskih propisa, Ustava.

– Oni nama poručuju da rade po nepisanim pravilima, tu Hrvat, tu Bošnjak, ako negdje ostane nešto nalijevo, tu ćemo Srbina, i tako već 25 godina. Moramo imati neku politiku koja će stati iza nas. Mostar je primjer gdje se visoka politika lomi preko naših leđa. Rješenjem Mostara rješava se pitanje BiH. Ovako služimo da pričaju o nama kada im to zatreba – upozorava Golo.

Dodaje da tako ne treba raditi, jer u suprotnom neće biti Srba u dolini Neretve.

– Ako je u interesu visoke politike da nas kao manjinski narod u Mostaru puste niz vodu, onda neka nam to neko kaže – jasan je Golo.

Ranije je ministar unutrašnjih poslova HNK, Slađan Bevanda, potvrdio da na spomenutom konkursu nije primljen nijedan Srbin.

FOTO: VEČERNJI BIH TV/YOUTUBE/SCREENSHOT

– Konkurs se raspisuje za mjesto gde neko nedostaje. Ako je nedostajao Hrvat primi se Hrvat, ako je nedostajao Srbin primi se Srbin, ako je nedostajao Bošnjak primi se Bošnjak. Ni na jedno srpsko mjesto nije primljen neko drugi – naveo je Bevanda.