NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit Amfilohije služio je Akatist Svetom Vasiliju Ostroškom pored njegovih moštiju u manastiru Ostrog, a večernje bdenije uoči praznika posvećenog ovom svetitelju NJegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Sergije.
Akatist Svetom Vasiliju služen je u ponoć, a tokom službe vjernici su u neprekidnoj koloni pristupali crkvi Vavedenja Presvete Bogorodice da cjelivaju mošti Ostroškog Čudotvorca.


Mitropolit Amfilohije rekao je da sabranje pored ćivota svetitelja ukazuje da je čovjek “žedan vječnog života”.


“Niste vi došli radi tjelesne gladi i da se napojite tjelesne vode, jer toga imate mnogo više kod svojih kuća nego ovdje, ali to što ste došli ovdje u ovu Božiju pustinju, gdje vjekovima dolaze takve duše, to je svjedočanstvo da ste žedni vode žive koja otiče u život vječni i da ste gladni hljeba života”, istakao je mitropolit Amfilohije.Prema njegovim riječima, prije 300 godina i više u ovu pustinju je došao i Sveti Vasilije zato što je bio žedan žive vode i hljeba života.


Mitropolit je naglasio da se u ostroškoj pustinji nije nahranio samo Sveti Vasilije, već se vjekovima mnoštvo duša gladnih i žednih Boga, okuplja oko njega u kome obitava Duh Sveti.


“Sveti Vasilije ne samo što je u svoje vrijeme darivao ljude dobrotom, ljubavlju, molitvom i pomoći, nego kao što vidite kroz vjekove, darove koje je primio od Gospoda, neprekidno daruje onima koji se dotiču njegovih svetih mošti”, rekao je mitropolit Amfilohije.


Izvor: Srna