Ustavni sud Republike Srpske - Foto: RTRS
Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske utvrdilo je neprihvatljivim zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa u Zakonu o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

Vijeće je utvrdilo da ovaj zahtjev nije prihvatljiv s obzirom na to da se navodima obrazloženja odluke o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa ukazuje na povredu ustavnih vrijednosti koje garantuje Ustav BiH.

Iz Ustavnog suda Srpske saopšteno je da podnosilac zahtjeva prvenstveno navodi da je osporenim zakonom povrijeđen Ustav BiH, te da su njegovim donošenjem narušeni suverenitet, teritorijalni integritet i politička nezavisnost BiH, kao i podjela nadležnosti između BiH i entiteta.

- Iz navedenih tvrdnji podnosilac zahtjeva posredno izvodi zaključak da je time došlo do povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda, koji svoj identitet vezuje za BiH - naglašava se u saopštenju.

Vijeće je kao i ranije u sličnim pravnim situacijama ocijenilo da se i u ovom slučaju obrazloženje odluke o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa ne može smatrati obrazloženjem u smislu odredbe člana 48 stav 1 alineja 2 Poslovnika o radu Ustavnog suda Srpske, jer ne sadrži razloge koji se mogu dovesti u vezu sa relevantnim odredbama Ustava Srpske o zaštiti vitalnih nacionalnih interesa konstitutivnih naroda.

Narodna skupština usvojila je Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti na sjednici održanoj 10. februara.