vukanovic-nesic.jpg

Narodni poslanik Nebojša Vukanović, pozivao je u pomoć više puta Kristijana Šmita, stranog državljanina koji se bez legitimiteta predstavlja kao visoki predstavnik da "nametne" odluku o Izbornom zakonu.

Poslanici podsjećaju Vukanovića da u Srpskoj niko nije protiv izmjene Izbornog zakona. Ali da je nedopustivo da ih kontrolišu stranci nego isključivo domaći političari.

Ministar bezbjednosti BiH, Nenad Nešič jasno je poručio da se ne traži novi izborni zakon od stranca, te ga je pitao šta mu Grković radi u parlamentu.

,,Dragi Vukane, ne traži se od stranog građanina Kristijana Šmita da nameće Izborni zakon, nego treba da zadužiš Nenada Grkovića, svog poslanika u Predstavničkom domu PS BiH, da ga predloži. Za visoku platu od 7.000 KM, valjda može raditi ono što mu je u opisu posla. Ako ne umijete napisati zakon, pomoćemo vam mi, uključujući i dio za uvođenje skenera’’ poručio je predsjednik DNS-a Nenad Nešić.

Nešić ukazuje na to da odgovoran političar koji vodi računa o interesima Republike Srpske, morao bi znati da u suverenim državama parlamenti donose zakone po ustavom propisanoj proceduri. Ni Ustav BiH ni Ustav Republike Srpske, prema Nešićevim riječima ne poznaju drugog zakonodavca osim parlamenata.

,,Podsjetiću i da je NS RS donijela zaključke kojima ne priznaje Kristijana Šmita jer nije imenovan odgovarajućom rezolucijom SB UN. Takođe, odbačena su sva nametanja. Za te zaključke glasali su i SDS i PDP, i to je ispravan stav. Nadam se da su i ostali na tom kursu, jer kada se pozove strani državljanin Kristijan Šmit da nametne Izborni zakon, pozvan je da nametne i Zakon o državnoj imovini i sve druge zakone koje poželi’’ objašnjava Nešić.

,,Dragi Vukane, možeš biti opozicija vlasti u Republici Srpskoj i na nivou BiH. Veleizdaja je kada si, zbog frustracija tom vlašću, i opozicija Republici Srpskoj’’ – zaključio je Nešić, saopštio je DNS.

Ova situacija postavlja niz pitanja i navodi na razmišljanje. Da li je to što Vukanović priziva u pomoć nelegitimnog stranca, liči na čin veleizdaje? Da li pojedini opozicionari pokušavaju da se dočepaju vlasti, bez obzira na cijenu koju bi za to platilo milion građana Srpske?