Apoteka.jpg

U apotekama širom Republike Srpske skoro pa nemoguće je pronaći rastvor ventolin, koji je potreban za inhaliranje, a kako ističu pacijenti koji su se susreli sa ovim problemom, na policama apoteka se ne može naći ni zamjena za njega.

Kako je za "Nezavisne novine" istakla Dajana M., majka jednogodišnjeg dječaka kome su propisane inhalacije, pomenuti rastvor nisu uspjeli pronaći u Banjaluci.

"Propisali su nam inhalaciju ventolinom, međutim, ni u jednoj apoteci, a obišli smo ih mnogo, nismo uspjeli pronaći ventolin. Rekli su nam da ga ne mogu nabaviti, a i da nemaju njegovu zamjenu", rekla je ona.

Kako navodi, pedijatri su upoznati sa nedostatkom ovog rastvora u apotekama, ali je svakako propisuju pacijentima.

"Zaista je nama roditeljima ovim otežana situacija. Pokušali smo tražiti rastvor i u obližnjim gradovima, međutim, ni u tim gradovima nismo pronašli ventolin", kaže ova majka za "Nezavisne novine".

Sve zalihe ventolina rasprodate su odavno i u Banjaluci, a kako su istakli iz jedne banjalučke apoteke, za njim vlada nestašica.

Ventolina nema ni u prnjavorskoj apoteci, jer su sve svoje zalihe prodali, a kako su istakli iz ove apoteke, ventolina već duže vrijeme nema ni u nabavci.

"Čeka se da prođe kontrola serije, koja je obavezna kada se uveze proizvod i dok ne prođe ta kontrola serije od strane agencije, ne smije se stavljati u prodaju", rekli su oni.

Ventolina nema ni apoteka u Istočnom Sarajevu, sa kojom smo takođe kontaktirali.

"Zalihe koje smo imali smo prodali, a nove ne možemo nabaviti", rekli su oni.

Rastvora ventolina nema ni u Trebinju. Zadnje zalihe su prodali krajem prošle godine i od tada vlada nestašica.

"Veći je problem sa rastvorom za inhaliranje nego sa pumpicama", kazali su iz jedne trebinjske apoteke.

S druge strane, iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH istakli su za "Nezavisne novine" da im do sada nosioci dozvola nisu prijavili nestašicu.

"Uvidom u službenu evidenciju smo konstatovali da je lijek sa aktivnom supstancom salbutamol u obliku rastvora za raspršivanje jačine 5 mg/1 ml, zaštićenog naziva ventolin, dobio pozitivan nalaz o kontroli kvaliteta dana 27. aprila 2023. godine, a lijek zaštićenog naziva spalmotil dana 31. marta 2023. godine. Nakon toga se uvoznici nisu obraćali zahtjevom za kontrolu svake uvezene serije, a nosioci dozvola nisu prijavili nestašicu", naveli su iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Kako su rekli, po dobijanju našeg upita, stupili su u kontakt sa nosiocima dozvola, od kojih očekuju više informacija o nestašici ovih lijekova, kao i razlozima i očekivanom ponovnom pojavljivanju lijekova na tržištu.