Đajić i Rivas - Foto: RTRS

Univerzitetski klinički centar Republike Srpske ugostio je juče svjetskog torakalnog hirurga iz Španije Dijega Gonzalesa Rivasa koji je izveo složene torakoskopske operacije u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Tokom dvodnevnog hirurškog programa koji je snimala ekipa najpoznatijeg svjetskog provajdera medijskih usluga i produkcijska kuća Netfliks, Rivas i ljekari Klinike za torakalnu hirurgiju, sa doktorom Markom Kantarom na čelu, izveli su četiri hirurška zahvata.

Generalni direktor UKC-a Vlado Đajić izjavio je da su operacione sale u ovoj zdravstvenoj ustanovi na svjetskom nivou u kojima kompleksne operacije izvode svjetski grudni hirurzi.

- Ponosan sam na ono što smo postigli na UKC-u, a to je svjetska medicina u Republici Srpskoj. Hvala kolegama iz Španije i Rusije koji su nas posjetili - rekao je Đajić na konferenciji za novinare.

Vodeći grudni hirurg Dijego Gonzales Rivas izrazio je zadovoljstvo što je po šesti put u posjeti Republici Srpskoj, Banjaluci i UKC-u.

Rivas je zahvalio rukovodstvu i ljekarima UKC-a koji su organizovali posjetu i izvođenje izuzetno komplikovanih operacija.

Prema njegovim riječima, ekipa Netfliksa pravi šest dokumentaraca o njegovom radu u šest bolnica.

Torakalni hirurg - onkolog iz Onkocentra Sankt Peterburg Sabridin Nuraliev smatra da je UKC na vrhunskom nivou, sa specijalizovanom klinikom koja radi vrhunsku hirurgiju, sa svjetskom infrastruktruom u operacionoj sali.

Doktor na Klinici za torakalnu hirurgiju UKC-a Marko Kantar poručio je da je Rivas pionir grudne hirurgije.

Iz UKC-a ranije su saopštili da je cilj ove zdravstvene ustanove da ima najnapredniju torakalnu hirurgiju u regionu, kao i da se nastavi ulagati u znanje i vještine medicinskog kadra.