Neven Milaković, autor knjige „Vila sa Košara“: Pjesma će živjeti i kad mene ne bude

IMG_0804_resized_20230227_064834512-1.JPG (274 KB)

U Narodnoj biblioteci Tebinje večeras je predstavljena knjiga „Vila sa Košara“ autora Nevena Milakovića, koji više od dvije decenije živi i stvara u Baru i koji je autor pjesme „Vila sa Košara“, za koju mnogi misle da je narodna pjesma.

„Mene iskreno raduje što ljudi misle da je to narodna pjesma. A sve te narodne pjesme koje su ostale i opstale je neko napisao. A ima li veće časti nego kad se vaša pjesma pjeva i nakon vaše smrti, a ja sam siguran da će se pjevati i kad mene ne bude“, kaže Milaković, podsjećajući da je pjesma nastala prije 13 godina.

„Nerado o tome pričam jer će neko pomisliti da mistifikujem stvari i da fantaziram. Juče sam imao u Zvorniku promociju i vidio sam čovjeka kome sam posvetio pjesmu. Nisam znao da će doći, iznenadio me. Nije htio da kaže da će doći a njegovo ime je Nenad Stanić. On me pozvao prije 13 godina, uznemiren. Rekao mi da je vidio vilu i da ne zna sam da napiše to, na način kako se osjeća. Čudno, na mene je prešao taj osjećaj i za pet minuta sam napisao ovu pjesmu“, objasnio je autor koji ističe da mu ne treba književna kritika ako vidi na svim promocijama da pola sale plače jer je uspio dotaći nečiju emociju.

Bitka na Košarama simbol je odbrane državne granice, u proljeće 1999. godine oko graničnog prelaza Rasa Košares, na granici tadašnje Jugoslavije i Albanije.

Pored pjesme „Vila sa Košara“, po kojoj je zbirka i dobila ime, u knjizi su i već poznate pjesme u narodu „Svetinje“, „Đedov zavjet“, „Molitva“, „Princip“, „Lament nad Gorom“, „Ruski vitez“…

„Izabrao sam 100 rodoljubivih pjesama i sabrao u ovu knjigu. Imali smo prvu promociju u Domu vojske u Beogradu, potom u Banskom dvoru u Banja Luci pa dalje širom RS. Eto večeras smo u Trebinju sa velikim zadovoljstvom“, zaključio je pjesnik Milaković.

Dejan Spasojević, direktor izdavačke kuće „ASoglas“ Zvornik, kaže da je nakon sedam promocija u Republici Srpskoj, reakcija publike bila i više nego pozitivna.

„Narod je prepoznao i stil i emociju autora. Drago mi je da smo prvi put u Trebinju i siguran sam da će promocija biti uspješna“, kazao je Spasojević prije početka promocije.

IMG_0809_resized_20230227_064926805.JPG (357 KB)

Napišite svoj komentar!

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Trebinje Danas već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja! Trebinje Danas zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Najnovije u ovoj kategoriji

×