ebedaf2ba288efce193c206973d77807_XL.jpg
Grupa od 96 hodočasnika krenula je jutros iz Nevesinja pješice na pokloničko putovanje za manastir Ostrog. Među njima je i nekoliko vjernika iz Višegrada, Banjaluke i Beograda.
Hodočašće_6.jpg
Hodočasnici, među kojima je najviše mladih, okupili su se ispred hrama Voznesenja Gospodnjeg i nakon blagoslova sveštenika Mladena Čalije krenuli su na put dug 170 kilometara. Trodnevno putovanje preko Gacka, Golije i Nikšića završava se 11. maja. Odvažni Nevesinjci pokloniće se moštima Svetog Vasilija Ostroškog, a potom će prisustvovati večernjoj liturgiji.
Hodočašće_2.jpg
Sveštenik Čalija poručio je hodočasnicima da u svoja srca usade ljubav prema Bogu kao što je to uradio Sveti Vasilije. Poželio je da njihovo pješačenje protekne u blagoslovu, miru i zdravlju.
‒ Hodajući na poklonjenje velikom svetitelju svoja bića ispunjavamo blagodaću Božijom koja se najsnažnije osjeća u Ostrogu ‒ istakao je Čalija.
Hodočasnike i ove godine predvodi Milan Kandić. Kaže da svako pješačenje u Ostrog budi nove emocije.
‒Nastavljamo tradiciju snagom vjere koja nas nosi svih ovih godina ‒ ističe Kandić i podsjeća da kao jedna od najmasovnijih grupa svake godine imaju poseban doček pred svetilištem.
Grupna pješačenja iz Nevesinja u najznačajniji centar vjerskog hodočašća na pravoslavnim prostorima traju od 2012. godine. Najmlađa učesnica ovogodišnjeg hodočašća ima 13, a najstarija 71 godinu.